Прочитај ми чланак

Драган Марковић Палма: Не знам шта више хоће ЕУ од Србије!

0

ЈАГОДИНА – Председник Јединствене Србије и председник Скупштине општине Јагодина Драган Марковић Палма изјавио је данас у Јагодини да у Србији неће бити заинтересованих за улазак у ЕУ ако Брисел настави са уценама.

„Ако ЕУ мисли да свака три месеца уцењује Србију и тако настави убудуће, мислим да неће бити заинтересованих грађана Србије за улазак у Унију. Интерес Србије јесте да постане чланица ЕУ, али је и интерес ЕУ и САД да Србија то постане“, рекао је Марковић на конференцији за новинаре с норвешким амбасадором Нилсом Рагнаром Камсвагом.

Он је навео да је с норвешким амбаса?дором разговарао о темама важним за Србију, посебно о ослобађајућим пресудама Хашког трибунала које Србија сматра неправедним.

„Не знам шта више хоће ЕУ од Србије. Да ли хоће да на следећим преговорима у Бриселу наш премијер (Ивица) Дачић седи с Харадинајем, Тачијем, Готовином и Орићем и да преговара с ратним злочинцима. И онда се питамо зашто опада интересовање грађана за ЕУ“, рекао је председник ЈС-а, чланице владајуће коалиције у Србији.

Према његовим речима, Србија је добила статус кандидата за ЕУ и сада се бори за датум преговора у тренутку када се поставља „граница на српској земљи на Косову и Метохији“.

„Када ово говорим не мислим на Норвешку, јер она није чланица ЕУ. Причали смо о ономе шта је истина, а истина је да Срби на Косову и Метохији веома тешко живе и да су одлуке до сада, од стране међународне заједнице, биле штетне по Србе на Косову и Метохији“, рекао је Марковић. Норвешки амбасадор је рекао да је импресиониран оним што је Јагодина као град до сада урадила и да би то требало да буде пример и осталим градовима у Србији.

У протеклих 11 година Норвешка је донирала 250 милиона евра као помоћ Србији за приближавање ЕУ, а норвешке компаније су у Србију инвестирале 1,5 милијарди евра, рекао је Нилс Рагнар Камсваг.

„Један од стратешких послова амбасаде је да охрабри норвешке инвеститоре да дођу у Србију и овде инвестирају. Након разговора са представницима града свакако могу рећи представницима норвешког бизниса да су добродошли у Јагодини и да су услови инвестирања добри“, рекао је Камсваг. Амбасадор је рекао да Норвешка није члан ЕУ, али је део европске заједнице са којом веома блиско сарађује у области економије.

„То је јако важно за наш економски развој током протеклих година. Из тог разлога, Норвешка има опсежан програм помоћи Србији и другим балканским земљама на путу ка придруживању ЕУ“, казао је амбасадор. Председник Скупштине града Јагодине је понудио норвешким инвеститорима локације у Индустријској зони у Јагодини која је комплетно инфраструктурно опремљена и подсетио да ће два италијанска и један руски инвеститор отворити фабрике у Јагодини.

(Бета)