Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ НА СРПСКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ У ПОДГОРИЦИ: Истина или лаж – Црна Гора и НАТО (ВИДЕО)

0

Др Драган Петровић је гостовао на Српској телевизији у Подгорици у емисији „Истина или лаж“ коју води Бранка Чуљић.

Тематски оквиру емисије је посвећен питању односа Црне Горе и НАТО у светлу позивнице за улазак у алијансу која је добивена почетом децембра поводом које, уз сав медијски притисак и једностраност не постоји очигледно већинска воља црногорског становништва и власт по том питању покушава да избегне референдум. Са друге стране у Црној Гори је изузетно актуелно питање протеста опозиције, губитка легитимитета одлазеће Ђукановићеве владе, поделе и у владајућој коалицији, те предлога Закона о верским заједницама који је превасходно уперен против Митрополиције Црногорско-приморске СПЦ.

Од 27 септембра и започињања и спровођења у континуитету серије антирежимских демонстрација Демократског фронта ситуација у Црној Гори се битно променила у корист опозиције и актуелни режим се нашао у изузетно тешкој ситуацији оспоравања и његовог летгитимитета и легалитета.

Међутим, позивница Црној Гори за улазак у НАТО издата 2.децембра додатно је искомликовала ситуацију. Наизглед програмски шаролика опозиција је по овом питању ипак јединствена по једној тачки, не прихвата се никакав улазак у алијансу без макар демократски организованог референдума, коме мора претходити слободна јавна расправа и високи стандарди да би референдум се могао сматрати валидним. То је суштинска разлика у односу на власт (коју делом подржава не само по том питању и Позитивна), пошто владајуће структуре покушавају да увуку земљу ван референдума у НАТО, и то у постојећој ситуацији када је опозиција напустила парламент и када су обе чланице Владе у међусобно најблаже речено лошим односима.

У сваком случају јасно је да је потенцијални улазак Црне Горе у НАТО један дужи процес, који се свакако неће решавати са постојећом (одлазећом) владом, и како то безмало сви у опозицији истичу, постоји потреба за демократски спроведеним референдумом по том питању и у слободној атмосфери. Оно око чега се парламентарна опозиција такође међусобно слаже је да је актуелна влада нелегитимна и да она чак и не може да сама распише изборе, јер опозиционари тврде, да након афере снимак и бројних других изборних у читаве две последње деценије, заправо по њима и није било ни једних демократских органзованих избора, па је неопходна нова и то прелазна влада, која би морала да из спроведе.

Извор: СРБИН.ИНФО; видео: Српска ТВ