Прочитај ми чланак

Додик: Закони се морају поштовати, не може бити паралелних школа у РС

0

Dodik

 

Република Српска није усмерена против Бошњака и бошњачке деце и њиховог школовања, али се закони морају поштовати и не може бити паралелних школа, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик поводом одлуке родитеља бошњачких ученика из Коњевић Поља да деца не наставе формално образовање.

Наставу у том месту у општини Братунац не похађају од 2. септембра, односно од почетка нове школске године, а њихови родитељи захтевају од надлежних институција у Српској увођење националне групе предмета у локалну школу и адекватно решење питања националног састава школског одбора.

Уместо да наставе школовање у Подручном одељењу Коњевић Поље, у среду су се определили за инструктивну наставу у објекту Меџлиса Исламске заједнице у Новој Касаби, а ентитетски председник упозорава да „не може бити паралелних школа у Српској“.

„У Меџлису се могу одржавати неки курсеви, то им нико не може да забрани и то није спорно, али не и наставни процес и то ће бити онемогућено“, додао је Додик који тврди да у овом случају има политизације и да ће они који не буду поштовали законе РС-а у области образовања бити процесуирани.

Додик је поновио да није проблем да разговара и с родитељима бошњачке деце из Врбањаца код Котор-Вароши, која такође не иду у школу јер није омогућена национална група предмета, преноси агенција Фена.

Министарство просвете и културе РС изразило је данас „жаљење и неслагање“ што су родитељи одлучили да њихова деца не наставе формално образовање, већ су се определили за инструктивну наставу у Новој Касаби.

„Став Министарства је да овај вид образовања није у складу са Законом о основном образовању и васпитању Републике Српске и да је овим нарушена педагошко-социјална компонента васпитно-образовног рада, а упитна је и безбедност деце, као и хигијенски услови за одвијање овог процеса“, наводе у саопштењу.

Родитељи деце из Коњевић Поља данас су одлучили и да, након скоро четири месеца бојкота због неувођења националне групе предмета у локалну школу, коначно склопе своје шаторе постављане испред Канцеларије високог представника (ОХР) у Сарајеву и крену пут својих домова.

Министар просвете и културе Републике Српске Горан Мутабџија у више наврата наглашавао да је повратак у школе „једини прави пут“ и позивао родитеље да децу врате у наставни процес да би наставили са основним образовањем, које је у Српској обавезно за сву децу узраста од шест до 15 година.

(Танјуг)