Прочитај ми чланак

Додик: Тражићу од Вучића да подржи РС приликом разлаза у БиХ

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће тражити од Србије да разуме да Република Српска мора да иде путем разлаза у Босни и Херцеговини, због Резолуцији о Сребреници.

Додик је рекао да ће, без обзира што резолуција Генералне скупштине УН није обавезујућа, одбити њен садржај јер је сматрају политички мотивисаном. Тако политички мотивисана не доприноси стабилизацији односа у Босни и Херцеговини, поготово стабилизацији и нормализацији бошњачког и српског народа, рекао је Додик за сарајевску Фејс телевизију.

– Мислим да Вучић ради добар посао, да је одговоран државник Србије и да разуме контекст у коме свака осуда српског народа затвара могућност за неке будуће развојне позиције самог народа – рекао је он.

Председник Републике Српске најавио је да ће Вучићу предложити да се на Сабору српског народа, који ће бити одржан непосредно након гласања о резолуцији, Република Српска и Србија заједнички одбаце ту резолуцију. Тражиће и да Србија као међународно призната држава и чланица УН формално настави оспоравање елемената те резолуције.

– Покушаћу Вучића и остале да уверим да подрже РС у њеним настојањима јер је она потписница и гарант Дејтонског споразума. Тражићемо од Србије да преко међународних институција приступи провођењу процедура и тужби за оне који су тужили Дејтон, а то сигурно није Србија, нити Република Српска – рекао је он.

– Тражимо да Србија разуме да ми морамо да идемо путем разлаза у Босни и Херцеговини – навео је Додик, а на опаску новинара да тражи од Србије да их подржи у отцепљењу, он је одговорио да није отцепљење у питању, већ разлаз.

На поновљено питање да ли ће од Вучића на сабору јасно тражити да подрже РС у отцепљењу, рекао је да они немају план отцепљење, већ да желе да иду на раздвајање.

– Постоји ентитеска линија… Раздвајање ти је преузети све функције што имамо, обезбедити новац у будћету за све раднике који раде у министарству одбране, војнике повући, повући људе који раде у СИП-и, прогласити да се неће спроводити одлуке суда и тужилаштва и било ког органа БиХ на простору Републике Српске – указао је Додик.

Најавио је и да ће 1. маја бити у Београду на почетку изградње Националног стадиона у оквиру пројекта ЕXПО 27.