Прочитај ми чланак

ДОДИК: „Босански језик“ се неће изучавати у школама у Републици Српској

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да лидер СДА Бакир Изетбеговић најављеном апелацијом Уставном суду Републике Српске, очигледно покушава да допринесе додатној конфузији у политичком животу БиХ.

Додик је истакао да је међународни фактор размазио бошњачку елиту, која сада на овај начин покушава да дође до својих дугогодишњих циљева.

Он је за Радио-тевизију Републике Српске рекао да у Уставу Српске пише да је језик којим говори бошњачки народ њихов језик и ниједна друга формулација у Српској није могућа.

„Не разумијем зашто се на овај начин покушава на силу или путем квазиправног система увести таква прича о `босанском` језику. Нема `босанског` језика и то је оно што је веома јасно. Српски језик је језик српског народа, тако и бошњачки језик може да буде који они хоће, али оно што ми не можемо да прихватимо јесте да се босански језик третира као језик који ће бити изучаван у школама у Републици Српској и то се неће десити“, поручио је Додик.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић најавио је подношење апелације Уставном суду Српске у којој ће тражити пропорционалну заступљеност Бошњака у ентитетским институцијама и увођење такозваног босанског језика у школама у Српској.