Прочитај ми чланак

ДО КАДА ЋЕ СРБИЈА МОЋИ ДА ЧУВА своју војну неутралност?

0

Усклађеност војске Србије са снагама НАТО-а доведена су до максимума сарадње која је могућа без чланства у Алијанси. То је закључак јучерашње посете председника Србије Александра Вучића седишту НАТО-а у Бриселу.

Ипак и поред тога, Србија се декларише као војно неутрална. До када ће држава моћи и када је војска у питању да функционише по рецепту и исток и запад?

„Србија је мала земља. Љубоморно и поносно чува своју војну неутралност“, каже председник Александар Вучић.

До када ће мала Србија то моћи? Докле ће српски вежбати са НАТО, али и војницима Русије? Познаваоци махом тврде: док држава не постане део Европске уније. Ипак, ретки мисле да то неће онемогућити српској војсци да седи на две столице.

„Погледајте Европску унију и у њој ћете видети различите нијансе, различите валере у односима, према томе такав простор постојаће и за Србије“, каже Горан Свилановић, из Савета за регионалну сарадњу.

Наиме, некадашњи шеф српске дипломатије објашњава да ће чланство у ЕУ приближити Србију и НАТО, али неће забарикадирати хармонију са Русијом.

„Моје мишљење, ни у том тренутку то не искључује сарадњу са Руском федерацијом у различитим областима, тако да мислим код нас, жао ми је, али понекад сувише црно бело посматрамо ствари око нас“, додаје он.

Да Србија не може вечно остати „ни тамо ни овамо“ мисли некадашњи заменик генералног секретара НАТО-а Александар Минуто Рицо. Објашњава: алијанса неће притискати Србију да промени статус војне неутралности, али то ће вероватно бити ЕУ. Европска заједница је та које Србији може рећи „или или“.

„Ако Србије буде тада узела дах и рекла – ок, почињемо испочетка, сада је година нулта, а питање је Где Србија припада? Ја мислим да припадате Европи – централној тј. западној“, каже Рицо.

Док не дође тренутак одлуке и Русима је по свој прилици јасно да војна неутралност Србије, све више нагиње управо западу. Дан после посете Вучића седишту Североатланског војног савеза, Московски дневник „Комерсант“ констатује да је Србија званично војно неутрална, а да су истовремено односи са НАТО-ом достигли високи ниво. Новине наводе и да су српски у последњих шест година пет пута више вежбали са војницима Алијансе, него са руским.