Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Вучић ми је нудио да будем на челу Београда

0

Београд -- Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је вечерас да му је лидер СНС Александар Вучић у прошлости нудио положај првог човека Београда.

Он је рекао и да му је Вучић нудио и место у влади, али да са њим сарадња није могућа.

Ђилас је за телевизију Н1 казао да му је Вучић прошлог лета на састанку у присуству више људи нудио да буде градоначелник Београда или потпредседник Владе Србије.

„Ја сам се на тим понудама захвалио и ту се та прича завршила. Ја сматрам да је он и тада схватио да има људе који воде Београд који то не раде добро, чим ми је тако нешто понудио“, казао је Ђилас.

Оценио је да Вучић и он имају различите системе вредности, због чега он никада, како је навео, не може бити ни у каквом договору са Вучићем.

„Да сам хтео да сарађујем прихватио бих тада те понуде. Немам ја ништа лично против Вучића, али то су два различита погледа, две идеологије које су потпуно супротне и ми не можемо да остваримо сарадњу“, истако је Ђилас.

Он је рекао да је одлучио да се поново укључи у политику и учествује на предстојећим изборима у Београду, јер је актуелна власт лоша

Навео је да као будући кандидат за градоначелника Београда тренутно има подршку Покрета слободних грађана и да очекује подршку демократског дела опозиције са којима би волео да направи шири опозициони блок.

„Ја сматрам да је власт у овој земљи лоша, да људи који воде Београд (градоначелник Синиша) Мали и (градски менаџер Горан) Весић раде лоше свој посао. Ја сматрам да је економска политика ове земље веома лоша. Можда је Вучић то исто сматрао у том тренутку, али не могу да будем ја тај који ће да оцењује шта је он хтео да каже“, казао је Ђилас.

Он је казао да су за време његове власти урађена два моста, отворено више нових школа и девет обданишта, четири дома здравља, као и да су пензионери имали 13. пензију, а труднице пуну плату.

Подсетио је да нису тачне тврдње да је оставио дуг у градској каси од 1,1 милијарду евра, већ 412 милона евра како је утврдио и Фискални савет.

„Ја ћу се трудити да не коментаршем изјаве других, небитно је шта причају Мали (Синиша) и Вучић (Александар), Информер, Телеграф, Ало, шта објављује Пинк, ако неки људи хиљаду пута кажу неистину, ми то не треба да коментаришемо хиљаду и први пут“, рекао је он.

Ђилас је негирао наводе да се укључио у политику зато што је остао без пара и нагласио да је своју компанију продао 2014. године и да се сада бави улагањем у пољопривреду у околини Неготина.

Он је казао да је његова компанија, која се бавила медијским оглашавањем, била најуспешнија од оснивања до 2008. године, али није прецизно одговорио колико је ојачала у време када је био градоначелник Београда.

„Ја сам радио сам за Београђане, а пошто сам ја Београђанин радио сам и за себе, за своју децу, али и за Стефановића (Небојша), јер је и он Београђанин. У политику нисам ушао без ичега, имао сам бизнис и то је моја предност“, рекао је Ђилас.

На питање како би оценио свој начин владавине, Ђилас је казао да је себе сматрао демократом, али да је демократија поштовање процедура и правила.

„Кад неко да глас на изборима, неко вам је дао моћ говора да у њихово име говорите… Ја сам био градоначелник свих Београђана и поштовао све што они говоре“, рекао је Ђилас.

Коментаришући какав је био његов однос према медијима, он је казао да „ако је био арогатан према медијима“, да је то било зато што је то „део његовог карактера“.

Негирао да је имао било какве везе са бизнисменом Мирославом Мишковићем и листом „Прес“ који је угашен, наводећи да „ниједна компанија којој је био сувласник није пропала“.