Прочитај ми чланак

Ђилас обавестио јавност: Не зна се ко је произвођач Торлакове вакцине

0

У обраћању јавности председник Странке сободе и правде (ССП), Драган Ђилас, истакао је да се се ово обраћање тиче живота, а не политике.

“И мене лично подсећа на период са почетка короне када смо упозоравали шта све може да се деси, шта би требало,а шта не би требало да се ради. Када смо затим тражили да старији могу да прошетају када млађи нису на улицама, када смо тражили слободно кретатање за децу са аутизмом“, објашњава Ђилас и додаје:

„Корона поново напада. Број заражених расте у Србији расте и у целој Европи. Људи су итекако свесни опасности од вируса. Многи се плаше за своје здравље, али и за своје послове. Огромна већина се чува и поштује мере. Оно што је најважније је, да се избегне било каква паника, да се избегне да се људи осећају несигурно. Зато је важно да држава има јасан план како за борбу против короне, тако и план за вакцинацију без које нема краја пандемији“.

„Укупан број угрожених је био далеко већи од 1.500.000. Држава је увезла 340.000 вакцина произвођача АББОТ. Те вакцине су већ потрошене. Пре неколико дана је славодобитно саопштено да је Торлак произвео вакцину против грипа“.

Драган Ђилас указује да у вези са тим има неколико проблема:

Није потпуно извесно да је Торлак заиста произвођач вакцине. За разлику од „Ваxигрип“ вакцине коју је произвео „Санофи“ и „Инфлувац“ коју је произвео „АББОТ“ на првој страни извештаја Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) о Торлаковој вакцини нигде не пише ко је произвођач.

– Те прве стране на извештају о Торлаковој вакцини једноставно нема! Торлак се помиње само као неко ко има дозволу да пусти вакцину у промет, односно да је овлашћени дистрибутер. Ко је произвођач не знамо, пита се Ђилас и каже:

– Проблем број два је количина вакцина. Држава је увезла 340.000 вакцина које је произвео АББОТ. Затим је договорено јос 123.000 које стижу тек за два месеца. Торлак је добио сертификат за 40.000, а планира се да наводно произведе 250.000. Рокови нису познати. Теоретски је то 700.000 до краја године. Старијих од 65 година у Србији има око 1,5 милиона. АББОТова вакцина је већ потрошена, тако да реално милион страријих од 65 година нема никакве шансе да добије вакцину.

И треће и најважније. Торлакова вакцина може да се даје само људима узраста 18 до 65 година!

Драган Ђилас опомиње да за старије од 65 није тестирана и даје са само на личну одговорност!?

„Дакле, они који су најугроженији имају озбиљан проблем да је приме! АББОТова вакцина може да се даје свакоме укључујући и бебама старијих од шест месеци. Без ограничења. Слушали смо два месеца у првом нападу короне како морамо сачувати најстарије, како морамо сачувати баке и деке. Па смо их затворили у станове на 45 дана и јурили по улицама оне који крше забрану. Сада нас за баке и деке очигледно није брига, јер вакцина коју имамо није тестирана за њихов узраст. Сложићете се да је све ово више него невероватно“.

У таквој атмосфери дочекујемо вакцину за корону, упозорава Ђилас, и додаје да нас је председник државе јуче обавестио да смо обезбедили првих 350.000 доза „Пфајзерове“ вакцине и да ће она бити коришћена за здравствене раднике и делимично полицију и војску:

„Најавио је председник и другу и трећу вакцину, али није рекао ко су произвођачи, ни која количина је обезбеђена. Неопходно је под хитно изаћи пред народ са јасним планом у коме једина непознаница може да буде када ће вакцина бити произведена.Све остало мора да се каже људима.

Зато захтевамо одговоре на следећа питања:

Колико вакцина смо обезбедили
Од којих произвођача
Када стиже која количина (у односу на датум производње)
Које категорије становништва прве добијају вакцину, које друге, које су треће…
Колико људи има у свакој од тих категорија
У којим установама ће се вакцинација обављати
У којим градовима
Како ће се спречити злоупотребе и то да појединци добијају мимо критеријумима? Да ли може да буде јавно доступан податак за свакога ко прими вакцину?

Ту смо где смо. И поред става који имам о овој Влади, очекујем од овакве Владе и оваквог Кризног штаба, прецизан план. План који ће људима улити поверење и кога ћемо се сви држати. Живот је, бар за мене и људе са којима радим, увек изнад било које политике, поручио је на крају емисије Драган Ђилас.