Прочитај ми чланак

ЂИЛАС МАЛОМ ВЕСИЋУ ПОСЛЕ НАПУШТАЊА СЕДНИЦЕ: Зашто бих ја од 190 цм бежао од вас

0

Одборничка група Савеза за Србију напустила је седницу Скупштине града Београда због, како је рекао шеф те групе Драган Ђилас, "насиља и увреда које се врше над њима". Седницу Скупштине града су неколико минута после Савеза за Србију, напустили су и одборници Покрета слободних грађана.

„Ми ћемо напустити скупштину и да знате Весићу, не бежимо од вас. Зашто бих ја са 190 центиметара бежао од вас, нисам бежао од Слободана Милошевића, нећу ни од вас“, казао је Ђилас.

Он је рекао да чланови одборничке групе Савеза за Србију трпе увреде сваки дан већ шест месеци.

„Називају нас сарадницима Рамуша Харадинаја, тврдећи да 25.000 Београђана са мном шета по Харадинајевом налогу. Тиме нам стављају мету на чело. Видите шта се десило са Борком Стефановићем“, казао је Ђилас.

Он је упитао представнике власти зашто говоре лажи, зашто стварају агресију, мржњу и тензије. Ђилас је рекао да се услед свега тога деси да и они из Савеза за Србију погреше, па да је тако и он данас на седници погрешио и одборника СНС непримерено назвао.

„Зар није боље да разговарао аргументовано и да се вратимо у неку нормалу“, упитао је Ђилас.

Напуштајући салу, он је рекао да неће да учествује у „срамној“ скупштини, док је за говорницу изашао заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је казао да му је Ђилас прстом показао „омчу око врата“.

Претходно је шеф одборника Савеза за Србију оценио да предложени буџет града за 2019. годину није развојан већ „катастрофалан“.

Ђилас је навео да је буџетом за наредну годину предвиђено свега 16 одсто инвестиција, а да је у време док је био градоначелник, из буџета за инвестиције издвајано између 33 и 47 одсто. Он је казао да га „посебно“ чуди што је предвиђено 75 милиона евра за дефицит, пошто су, како је навео, предвиђена мала издавања за инвестиције.

„Није ми јасно како имате дефицит ако нема капиталних инвестиција. На шта се троше пара грађана“, упитао је Ђилас.

Према његовим речима, буџетом за 2019. годину предвиђени су већи приходи јер се планира повећање пореза на имовину грађана, али и зато што је добит јавних предузећа већа за 100 милиона динара. Ђилас је као пример навео пословање ГСП Београд, које је, како је рекао, 2013. године имало минус од 640 милиона динара док се за наредну годину планира минус од три милијарде динара.

Додао је да је највећи део средстава из буџета, око 27,5 милијарди, предвиђен за јавни превоз.

„То је дупло већи износ него кад сам ја био градоначелник. Да ли мислите да је градски превоз дупло бољи него што је био пре шест година“, упитао је шеф одборника Савеза за Србију.

Ђилас је навео и да је у многим градским предузећима попут Паркинг сервиса или Инфостана, вишеструко повећан број запослених а самим тим, како је рекао, и трошкови пословања. Он је предложио да се одустане од издвајања 400 милиона динара за постављње јарбола на Ушћу и да се та средства определе за бесплатне уџбенике или помоћ родитељима чија деца имају сметње у развоју.

Он је позвао Београђане да дођу сутра у 18 часова на плато Филозофског факултета и да се придруже борби против сваког облика насиља и да се заједно боре за нормалну државу.

„Нема разлога да се мрзимо јер неко гласа за неку другу опцију и да водимо земљу до сукоба који ће се на крају у неком месту у Србији завршити са трагичним последицама“, оценио је Ђилас.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!