Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Ево колико заиста људи подржава Вучића, а колико опозицију (ВИДЕО)

0

"Да бисмо показали како ствари стоје, ми из ССП смо ангажовали једну од агенција која се бави истраживањима, а која су рађена у октобру и почетком новембра. По тим истраживањима, 40,2 одсто људи је рекло да би гласало за СНС, њихов коалициони партнер СПС би имао 6,8, а други коалициони партнер СПАС 3,7. Дакле, то је око 50 одсто. За опозицију би гласало 26,4 људи, а када томе додате оне који би гласали за опозицију, али не знају тачно за кога, а њих је 15,4 одсто, долазите до 41,8 одсто људи који су против Вучића", истакао је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Лидер ССП Драган Ђилас се данас обратио јавности путем Фејсбука, где је истакао на који начин агенције блиске власти „фингирају“ податке, као и на који начин се у заблуду доводе грађани уочи избора.

– Избори у Србији се краду на дан гласања додавањем гласачких листића. Али, избори у Србији се много више граду пре самог дана гласања, и то на три начина. Један је медијска кампања која траје свакодневно. Други је уцена бирача, притисак на њих да морају да гласају за власт, иначе ће остати без посла. Они, њихови чланови породица, а врло често имамо и физичког насиља у тим претњама. И трећи начин, о коме данас причамо, јесте креирање те слике атмосфере у друштву да нема никакве шансе да се овде било шта у догледно време промени. За то служе такозвана истраживања јавног мњења која највише објављују агенције Ипсос и Фактор плус. Тим истраживањима се убија нада у оном делу популације Србије која схвата каква је ситуација данас и која жели промене. Због тога 50.000 људи напусти земљу сваке године, а стотине хиљада људи се повлачи у себе верујући да се ништа не може променити. Показаћу вам на конкретним бројевима како се то ради и како се утиче на људе – рекао је Ђилас.

Он је као пример навео оно што се догодило пре непуне три године.

– Један пример је онај са београдских избора 2018. године. Тада је било неопходно убедити опозиционе странке да не идемо сви заједно на исту листу, него да иде свако за себе, што се, на жалост, десило и што је спречило да дође до промена у Београду још тад пре скоро три године. Тада је била прича да Демократска странка иде заједно на листу са Покретом слободних грађана, Народном странком, Покретом за преокрет и многим другим организацијама, на листи коју сам ја тада водио. Да би се то десило, да би Председништво ДС гласало да на изборе иду сами, Ипсос је два месеца пре избора објавио истраживање по коме Демократска странка у Београду има седам одсто. Само два месеца касније Демократска странка у коалицији са СДС и Новом странком на изборима у Београду узима 2,2 одсто и остаје далеко испод цензуса од пет одсто. Али, посао је завршен – рекао је Ђилас и нагласио:

– Шта још треба урадити? Убедити људе да ништа не може да се промени! Четири дана пред изборе у Београду, Ипсос, иста агенција, излази са податком да ће најјача опозициона листа, коју сам ја тада водио, добити 13,4 одсто гласова. Четири дана пред изборе! На дан избора та иста листа добија 19 процената гласова, 40 одсто више од онога што је предвиђено. Али, до чега је то довело, уз то што опозиција није заједно ишла на изборе? Довело је до тога да 100.000 људи који су само годину дана пре тога изашли на председничке изборе у Београду, сада нису изашли. Када саберете ових 19 процената и оно што су добиле опозиционе странке, 10, 11 одсто које нису прешле цензус и тих 100 хиљада гласова, што је око 12 процената на београдским изборима, ви добијете да би опозициона листа далеко прешла 40 одсто и озбиљно угрозила Александра Вучића.

Навео је лидер ССП на који се још начин људи доводе у заблуду.

– То се, значи, ради пред саме изборе, а када нема избора, тада се убеђују људи да власт има подршку 70-80 одсто грађана. У децембру месецу прошле године Ипсос излази са податком да СНС има 60 одсто гласова у Србији на излазност од 3,5 милиона грађана. 60 одсто је два милиона и 100.000 гласова. Пре шест месеци на најлажнијим, најпокраденијим изборима у историји Србије, када су стотинама хиљада листића пуњене кутијама, када су лопатама убацивали, тај исти СНС је добио 1,95 милиона. А сада нас неко убеђује да има два милиона и сто хиљада. СПС је добио 330.000, а сада му дају проценат који каже да има 400.000 гласова! Свако ко мало размишља, наравно зна да је то немогуће, али све то и те како утиче на људе, и те како прави ту слику, и те како потврђује речи Александра Вучића „победићу и 2022. и 2027., а после ћу да видим“. То је оно што највише убија људе, што убија енергију и што они, наравно, заједно са овим агенцијама врло срачунато и паметно раде.

Да би се спречиле закве заблуде, ССП је направила први корак…

– Да бисмо заиста показали шта се у Србији дешава, Странка слободе и правде је пре три, четири месеца ангажовала једну од агенција која се бави истраживањима и они раде истраживања. Данас ћу вам показати резултате два истраживања која смо углавном спојили. Једно је крај септембра, почетак октобра, а друго је децембарско – почетак децембра. То је десетак, 11 питања из којих ћете видети шта заиста Србија данас мисли.

Прво питање се односило на мишљење грађана о будућности:

– Прво смо хтели да видимо шта људи мисле о будућности, пре свега економској, пошто смо угрожени, наравно, здравствено, али је и економија у огромним проблемима. Да ли ће се ваша економска ситуација побољштати или погоршати у наредном периоду? Људи су нам рекли овако: 41 одсто остаће иста, скоро 30 процената је рекло да ће се побољшати, док је скоро 25 посто њих рекло да ће се погоршати. Негде око пет процената не зна. Другим речима, нема превеликог оптимизма и само они највернији гласачи владајућих странака верују да ће бити боље.

Када је реч о проблемима, грађани су навели више њих.

– Рекли смо им: „Можете да набројите три највећа проблема са којима се Србија суочава данас?“. Значи, три. Када узмете три, добијете да скоро 38 одсто каже да је то здравство, пољопривреда и корупција су на нивоу од 25 посто, низак наталитет је 23. Образовање је проблем који је огроман, то каже 22,6 посто грађана Србије, криминал 22,3, а када га спојите са корупцијом, добићете огроман проценат. Исељавање је 22,1 одсто и еколошки проблеми, којих је сваки дан све виђе, износе 17,8 одсто – навео је Ђилас и додао:

– Замолили смо их да нам кажу ако морају за један да се определе, шта је по њима највећи проблем данас. То је здравство, које је апсолутно број један са 24,6 посто, 10,7 каже низак наталитет, исто толико исељавање, пољопривреда на нивоу од 10 посто, корупција око девет, екологија 6,5, образовање 4,2. Када ово погледате, јасно вам је и схватите шта је то што данас највише мучи грађане Србије. Наравно, корона, здрваствени систем који се распао, све то што се дешава, али људи су и те како свесни лоше ситуације у овој земљи, одласка људи, тога да нас је сваке године мање за 100.000 људи у Србији и да нам прети да нас за 30 година буде дупло мање него што нас данас има. Свесни проблема у образовању, свесни проблема о ваздуху који удишу и уништавању наших река, нашег земљишта и свега осталог.

Грађани су већином гласова истакли да те проблеме власт не може да реши.

– Важно је питање које смо им поставили: „Да ли верују да садашња власт може да реши проблеме који нас муче?“ 45,7 одсто је рекло не, 38,2 каже ДА, док 16 одсто људи је рекло НЕ ЗНАМ. Да будемо потпуно искрени, јер ово су бројеви и ово што причам је апсолутна истина, велики број људи сматра да ниједна власт не може да реши њихове проблеме, тако да у ових 45,7 има не само опозиционих бирача, него и те како пуно људи који су изгубили свако поверење у државу и у било коју власт и кажу „Оно што мене тишти, што мене мучи, то власт не може да реши“.

Затим, грађани су одговарали на питање како се информишу.

– Питали смо људе и како се информишу, с обзиром на то да су, наравно, медији нешто што је изузетно важно и што креира слику људи. 52 одсто каже да се информише са разних телевизија, 22 посто са портала, 13 процената са друштвених мрежа, седам одсто из новина, новине постају све мање извор информисања, и пет посто из разговора са пријатељима, што показује да све више људи никоме не верује. Јер ови људи који добијају информације са друштвених мрежа и разговорима са пријатељима, то су људи који не верују, малтене, више никоме – истакао је председник Странке слободе и правде и нагласио:

– Када смо их питали са које телевизије ових 52 одсто се претежно информише, РТС је доминантан са скоро 44 посто, Прва има 21, Пинк 19,7, Н1, који наравно не покрива више од пола Србије, 7,3, а остале телевизије имају око осам посто. Значи, РТС је и даље та телевизија, и даље кључ свега у Србији. Оно што РТС каже, највећи део Србије прихвата као истину. А замислите само да тај РТС буде прави РТС? Ја сам сигуран да би бар две трећине људи рекло да се највише информише са Јавног сервиса који данас то није.

А када је реч о порталима…

– Питали смо људе у Србији и са ког портала, оних 22 одсто који су рекли да се са портала претежно информишу, са ког то портала се информишу? Блиц је први са 23,5 одсто, Н1 14,7, Нова.рс 13,3, Курир 11,3. Наравно, огроман је број оних који кажу неки други портали, има их 37 одсто, али ниједан нема више од 10 одсто, а та листа је толико велика да вас једноставно одвуче, да сада не набрајам све остале портале који у Србији постоје.

А онда, дошао је ред и на то да се грађани изјасне о политичким ставовима:

– Што се тиче политичких ставова, они су следећи. Видећете следећа два слајда. Понудили смо људима у Србији да се изјасне на следеће предлоге: да кажу „Сигурно ћу гласати за Александра Вучића, без обзира на то ко је са друге стране“, „Сигурно ћу гласати против Александра Вучића, без обзира на то ко је са друге стране“. 35,7 одсто људи се почетком децембра изјаснило да ће сигурно гласати за Александра Вучића, али 32,9 одсто се изјаснило да сигурно неће гласати за Александра Вучића. 31,4 одсто је рекло да не зна и неће гласати. Не заборавите, ово је фиксни телефон, људи су у великом страху и велико је питање колико су спремни неком незнанцу да кажу шта мисле, али ово су званични подаци – истакао је Ђилас и додао:

– Када то поделимо у три дела Србије – Београд, централна Србија и Војводина – добијете да у Београду 41 посто каже „нема шансе да гласам за Вучића“, а 29 одсто каже „гласаћу сигурно за Вучића“. Негде око 30 посто каже да не зна или неће гласати. Што се тиче централне Србије, однос је другачији – 36,6 посто грађана каже да ће сигурно гласати за Вучића, против је 33,2, а 30 одсто каже да не зна. Највећу подршку данас Александар Вучић има у Војводини са 41,4 одсто, 25,9 је против и 33 посто је оних који не знају, неће гласати и то је највећи проценат у односу на ова друга два дела Србије. Када све то саберете, добијете ове бројеве са почетка, 35,7 за Вучића, 32,9 против њега и 31,4 одсто њих кажу да не знају или да неће гласати.

На крају, последње питање се односило за кога би грађани Србије гласали да су избори у недељу.

И последње питање јесте њихово одређивање према политичким странкама. На питање: Да су избори у недељу? Изјаснило се да би гласало три милиона и осамсто хиљада људи. Од њих, 40,2 подсто би гласало за СНС, што је нешто преко милион и по гласова. Коалициони партнер СПС 6,8 одсто, други коалициони партнер СПАС Александра Шапића 3,7. У збиру то је нешто преко 50 одсто – поручио је Ђилас, да би затим образложио колико би процената људи гласало за опозицију:

– Опозицију смо поделили у две категорије. Наравно, постоје рејтинзи за сваку од политичких странака, али сам сматрао и сви ми овде у Странци слободе и правде да ово није време за позиционирање појединачних странака, да није време за причу о нашим појединачним рејтинзима, да је ово врема за уједињење за заједничку борбу, јер је потпуно небитно ко данас колико има, да је битно да се у Србији нешто промени, а онда када добијемо слободну Србију, свако да изађе пред грађане, понуди то за шта се залаже, нађе начин како ће то да оствари, па нека се они изјасне. Због тога не наводимо појединачне рејтинге странака. Опозиција у којој смо квалификовали све оне за које смо потпуно сигурни да не би никад ушли у власт заједно са режимом Александра Вучића, а по нама га чине ССП, ДС, ДЈБ, Двери, Народна странка, ПСГ, Заједно за Србију, Не давимо Београд, СДС би укупно били на нивоу од 26,4 посто гласова. Огроман број људи, чак 15,4, изјасни се и каже „опозиција, али не знам баш за кога“. Када то саберете, добијете 41,8 одсто људи који су на фиксни телефон, понављам још једном, на фиксни телефон, некоме кога не знају рекли да ће гласати против Александра Вучића, против овог режима, за опозиционе странке. 3,5 посто се изјаснило да ће гласати за странке националних мањина у Србији и четири посто се изјаснило за опозицију која би сутра, када би их Александар Вучић позвао, ушла са њим у власт. То су СРС, ПОКС, Заветници и ДСС.

На крају, Ђилас је подвукао.

– И то су вам, поштовани грађани, данас реални подаци у ситуацији у којој постоји потпуна медијска блокада, у којој постоје медији који не само да спречавају људе који другачије мисле да нешто кажи, него их убијају свакога дана, свакога дана имате кампању против тих људи. Ово су подаци у ситуацији када људи из страха гласају за СНС да не би остали без посла и имали проблеме. Сутра када се изборимо, а изборићемо се, за промену изборних услова, за то да људи могу да гласају слободно и без страха, ови бројеви ће бити још много другачији. Ови бројеви показују да је овај народ и те како свестан где живи, и те како свестан шта се дешава у болницама данас када одете јер сумњате на ковид, или имате неку хроничну болест, да и те како виде тих 50.000 људи који свакога дана оде из ове земље, да виде да нас је сваке године 100.000 мање, јер 60 и нешто хиљада више премине него што се роди, плус ови који оду, то је и преко 100.000. Свесни су да ће нас за 30 година бити пола, виде они корупцију и криминал, виде они функционере СНС са чим су ушли 2012. у власт, а шта данас имају, виде они каква је ситуација у образовању, све они то виде. И те како ће то на првим слободним, фер и поштеним изборима, које ћемо имати могуће је већ до краја ове године, показати. И доказати тврдње да једноставно је довде дошло, прешло сваку границу и да овај ређим више нема никакве шансе, да после деценије уништавања Србије, настави то и у следећој деценији.