Прочитај ми чланак

Откривено џиновско налазиште нафте – 10 милијарди барела

0

Португалска нафтна компанија Галп Енергиа објавила је да је завршила прву фазу истраживања у пољу Мопане уз обалу Намибије, проценивши да можда садржи десет милијарди барела нафте. Тестирање у бушотинама Мопане-1X и Мопане-2X у јануару и у марту открила су “значајну акумулацију лаке нафте (с ниским уделом сумпора) у резервоарима песка високог квалитета”, известио је Галп, а преноси Ројтерс.

Поље Мопане налази се уз обалу Намибије, у базену Оранге где су британски Схелл и француски ТоталЕнергиес већ открили неколико налазишта нафте и гаса. „Излаз“ нафте у тесту достиже горњу границу од 14 хиљада барела дневно, потенцијално позиционирајући Мопане као важно комерцијално откриће, нагласила је португалска компанија, преноси Пословни.хр.

Галп је власник 80-постотног удела у дозволи за истраживање нафте у базену Оранге која покрива подручје од готово 10 хиљада квадратних километара.

Намибија би могла да постане нови извор прихода за Галп, који је до сада уложио велике износе у вађење нафте у територијалним водама Бразила, а учествује и у пројекту вађења гаса у мозамбичком базену Ровума.

Компанија је сигнализовала да би могла да потражи партнере за пројекте у Намибији будући да би могли попримити велике размере.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њени савезници могли би позвати Намибију да им се придружи, с обзиром на назнаке да би до идуће деценије могла заузети четврто мјесто на лествици афричких произвођача, рекао је за Ројтерс један афрички нафтни званичник.

„Процењује се да само комплекс Мопане садржи десет милијарди барела еквивалента нафте или чак и више, и то пре израде истражних и тестних бушотина“, објавио је Галп