Прочитај ми чланак

Дитман: Нема нових услова за Србију на путу ка ЕУ

0

Немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман изјавио је данас да Немачка подржава чланство Србије у ЕУ и да нема нових услова на том путу, али је напоменуо да се од наше земље очекује да на путу европских интеграција усагласи своју спољну политику са позицијом ЕУ.

(Илустрација Новица Коцић

(Илустрација Новица Коцић

Поводом изјаве државног секретара у немачком Министарству спољних послова Михаела Рота да Србија, као земља која жели чланство у ЕУ, не може да има неутралне спољнополитичке ставове, већ мора да их усклади са ставовима Уније, Дитман је гостујући на ТВ Пинк рекао да то није нова позиција.

„Немачка се залаже за чланство Србије у ЕУ и снажно подржава стратешку одлуку Србије да буде чланица ЕУ. То је најважнија стратешка одлука”, рекао је Дитман.

У том процесу, како је објаснио, сада се ради на отварању поглавља која се односе на владавину права јер је то срж процеса модернизације, поред економских реформи које је покренула влада.

„Зато сви желимо да што пре буду отворена та поглавља”, нагласио је Дитман.

ЕУ је, како је рекао, заједница заједничких вредности која формира заједничке спољнополитичке ставове.

„Зато је важно да Србија како напредује на путу европских интеграција све јаче прилагођава спољно политичку позциију са ставовима ЕУ”, рекао је Дитман.

Он је рекао и да нема нових услова на европском путу Србије подсетивши да су све чланице заједно донеле одлуку о отварању приступних преговора са Србијом.

„Тренутно усаглашавамо ставове у ЕУ и на добром смо путу. Став целокупне ЕУ је утврђен у заједничком преговарачком оквиру и Србија је пристала на тај оквир. Нових услова нема”, рекао је Дитман.