Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА: Косово би у УН на мала врата

0

UN

Власти у Приштини за следећу годину спремају дипломатску офанзиву на Ист Ривер. Могућ покушај да Резолуцију 1244 измене амандманом. И државама посматрачима дозвољен барјак у УН.

Приштина се спрема да већ од почетка 2016. године крене у озбиљну кампању за пријем самозване државе у Уједињене нације, пренели су “Новостима” извори из дипломатских кругова.

Како, међутим, за пуноправно чланство као непремостива препрека и даље стоји претња руског, а можда и кинеског вета, једини начин да се Приштини одшкрину врата на Ист Риверу, била би кандидатура за сталног посматрача државу-нечланицу, односно за статус какав је у УН добила Палестина пре три године.

БЛОКAДA

Без препоруке СБ УН, предлог за нечије пуноправно чланство може да оде на Генералну скупштину само у случају ако су “угрожени мир и безбедност”. Другим речима, требало би да избије рат, па да то питање не може да чека – каже Владислав Јовановић.

За тај положај може да се пријави нечланица која је већ члан једне или више специјализованих агенција УН, а како је Косово већ члан ММФ, тај услов је испуњен.

Палестина је 2012. године, мимо препоруке СБ УН (јер се томе противила Aмерика) постала држава нечланица посматрач. Од септембра ове године подигнута је и њена застава у седишту УН након што је Генерална скупштина УН прихватила палестинску резолуцију по којој заставе посматрача могу да буду у седишту и канцеларијама УН.

Према мишљењу Владислава Јовановића, некадашњег амбасадора при УН, палестински модел не може да се преслика на косовски случај због важеће Резолуције СБ 1244.

– Једина “пречица” би била или да се ова резолуција повуче, или да се на њу уложи амандман којим би се из ње “ишчупао” део који гарантује суверенитет Србије над КиМ. A, да би до овога дошло, Србији би требало понудити велику компензацију. Рецимо, у виду присаједињења РС Србији или отпочињања разговора о подели Косова – сматра Јовановић.

Политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли каже за наш лист да ће Косово следеће године преко свих механизама покушати да се учлани где год може, али сматра да је “неко предсобље” УН, најдаље докле би могло да стигне:

– Косово није урадило домаћи задатак. Није лако створити државу, а док год постоји проблем са криминалом и корупцијом и лош систем правосуђа, ни међународна заједница нас неће пригрлити. Није случајно што су неке државе које су признале Косово апстинирале приликом гласања у Унеску, па Приштина са СAД и Бриселом треба да тражи концепт како да приступи питању око УН.

Олакшавајућа околност да се стигне до позиције посматрача државе нечланице је та што се овај статус базира искључиво на пракси, јер он није постојао у време писања Повеље УН. Пракса је започета 1946. године када је генерални секретар УН прихватио именовање Владе Швајцарске као сталног посматрача у УН, а потом су то били и Aустрија, Финска, Италија…

Извор: Новости.рс