Прочитај ми чланак

Ђилас пада због “Бус плуса“ и корупције!?

0

Запад нам дозволио борбу против корупције, а одједном на удару – Драган Ђилас! Па да ли је то могуће, он је из ДС-а, они то не раде…

Лидер напредњака и први потпредседник владе Александар Вучић је од Запада добио одрешене руке да на пољу борбе против корупције ради све што сматра да је потребно, што ће он искористити и за промену градске власти у Београду, односно за рушење председника ДС Драгана Ђиласа с места градоначелника!

Како пише “Данас“, удар на Ђиласа и демократе ће уследити када се процесуирају случај “Бус плус“ и, чак важније од тога, кривичне пријаве које је Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела против више градских секретара и директора дирекција због ненаменско трошења буџетског новца.

Ово је “Данасу“ рекло више саговорника из политичких и дипломатских кругова у Београду, који прецизирају да ће “медени месец“ западних центара моћи и Вучића, односно актуелне власти Србије, трајати до завршетка преговора о Косову.

 Све за ПУПС
Драган Ђилас, свестан дешавања у републичкој коалицији, на све начине покушава да задржи ПУПС уз себе, промовисањем практично њиховог програма о социјалној помоћи пензионерима, трудницама и социјално угроженим грађанима.

Милан Кркобабић је чак био и гост ДС у недељу на свечаном делу Скупштине ДС, на којој је Ђилас изабран за председника. Ђилас је у недавном интервјуу рекао и да “не постоји ниједан разлог да том човеку (Милану Кркобабићу) не верујем.
Све што је до сада рекао, то је и урадио“.

 

Процена Вашингтона, кључних европских престоница и Брисела је да ће званични Београд најкасније до лета 2013. на плану Космета, односно у преговорима с Приштином под окриљем ЕУ, начинити кључне уступке, а у том периоду српске власти имају “карт бланш“ да се на унутрашњем плану понашају “по слободној вољи“, мада уз поштовање европских приоритета стандарда.

У то свакако спада борба против корупције, а да ли ће је Вучић искористити и за удар на политичке противнике Западу је у овом моменту потпуно неважно.

Напредњаци су решени да промене власт у престоници и већ сада имају већину да оборе ДС, али бирају прави тренутак како не би испало да се прекомпоновањем градских власти нарушава изборна воља Београђана и да је Ђилас жртва њихове голе амбиције, објашњавају саговорници “Данаса“.

Као што је објављено преко провладиних медија средином новембра, Тужилаштво је инспекторима за привредни криминал при београдској полицији “проследило кривичну пријаву, поднету због сумње да је систем бус-плус уведен преко намештеног тендера, чиме је нанета штета грађанима Београда“.

Није наведено против кога је све пријава поднета, али ако полиција прикупи довољно доказа, следи процесуирање случаја, а политичку штету ће сносити искључиво Драган Ђилас, који је лично промовисао систем “Бус плус“.

То ће се можда десити, а можда и неће, али одлука независне ДРИ да 14. новембра покрене кривичне и прекршајне поступке против низа градских функционера неће моћи да прође без правосудних последица.

Наиме, ДРИ је због ненаменског коришћења средстава из буџета Града Београда за 2010. одлучила да кривично гони шесторицу градских секретара и директоре две дирекције, док је због кршења закона о буџетском систему и о јавним набавкама поднела прекршајне пријаве против четворице директора јавних предузећа.

Како истичу саговорници Данаса, ово ће бити искоришћено да се градоначелник Ђилас “по командној одговорности“ прогласи главним политичким кривцем за злоупотребе и да се у Скупштини града захтева његово разрешење.

Ипак, да ли ће правосудни органи бити тако ефикасни да процесуирају све ове случајеве у наредне три седмице, пре усвајања градског буџета за 2013, што провладини таблоиди наводе као рок за смену Ђиласа, или ће се “прекомпоновање“ извести у првој половини следеће године, остаје дилема.

Како пише “Данас“, ПУПС је своју “издају“ Ђиласа условио законом о јавним предузећима, чији се предлог налази у Скупштини Србије, а који је написан тако да заменик председника странке Милан Кркобабић остане на месту директора Поште Србије, иако је активан члан партије, односно није „замрзнуо“ функцију што закон предвиђа.

Саговорници “Данаса“ из Владе Србије кажу да је Кркобабић захтевом о “прилагођавању“ закона о јавним предузећима његовом останку на челу Поште“ уцењивао Владу и претио да ће из ње изаћи. Заузврат, ПУПС се обавезао да ће подржати СНС у смени Ђиласа.
 

 

Шта су рекли Стефановић и Ђилас?
Потпредседник СНС Небојша Стефановић изјавио је да ће Председништво напредњака ускоро имати седницу на којој ће тема бити смена власти у Београду.

“Нисмо задовољни како градска власт функционише… Када се будемо одлучили да кренемо у процес смене, наравно да ћемо имати већину“, рекао је Стефановић за Курир.

Драган Ђилас је, с друге стране, за Блиц изјавио да добро сарађује с коалиционим партнерима у градској власти, као и да не постоји ниједан разлог да “било ко крши оно што је причао у предизборној кампањи и након избора“. “Да ли ће неко имати дрскости да вољу грађана мења, не знам“, рекао је Ђилас.

(Вести, Данас, Блиц)