Прочитај ми чланак

Десетине хиљада на улици загрмело „Вучићу, одлази, крађа избора неће проћи!“ ВИДЕO

0

Пратите дешавања уживо на сајту и Јутјуб каналу Србин инфо.

Протест иницијативе ПроГлас одржава се данас код Теразијске чесме, а почетак је заказан тачно у подне. Слоган овог протеста је „Не пристајемо“. Иницијатори ПроГласа још раније су позвали све да сложно, мирно и одлучно поруче да не пристају на прекрајање изборне воље, да не пристају на обесмишљавање демократије и владавине права и да не пристају на рађање огољене аутократије у Србији. Све најновије вести пратите у блогу уживо на нашем порталу.

Развој догађаја:

14:50

Лазовић: Биће организован нови протест, не бих да кажем датум

„У наредном периоду, не бих да сад кажем датум, али биће организован нови протест“, изјавио је Радомир Лазовић.

Он је рекао да ће кренути са окупљањем мединцинских радника, професора, пољопривредника и других група како би имали сарадњу са њима као са „ПроГласом“ и студентима, преноси Н1.

14:43

Завршен протест

Уз повике „Вучићу, одлази“ завршен је протест иницијативе „ПроГлас“.

14:32

Обраћа се професор Јовановић, позвао грађане да шаљу доказе о изборној крађи

Миодраг Јовановић Фото: Амир Хамзагић/Нова.рс
„Живим у диктатури и добро ми је“ – овим речима професор Правног факултета Миодраг Јовановић започео је своје обраћање испред Правног факултета. Он је упозорио да би ово могло постати мантра, ако се овако настави.

„Актуелна власт је покушала да нам као изборе потури миграције бирача са једног на друго место“, рекао је Јовановић.

Позвао је грађане да током празника на мејл ПроГласа шаљу сав материјал који би могао да поткрепи доказе и изборној крађа.

14:30

Пајтић: Прихватање мандата дало би легитимитет изборима

Некадашњи лидер ДС и покрајински премијер Бојан Пајтић изјавио је да уколико режим ништа не предузме да се пониште резултати ових избора, који су, како каже, „нелегални и нелегитимни“, мандате не би требало прихватити.

„На тај начин се практично даје легитимитет изборима који су били све само не демократски“, рекао је он за Н1.

14:27

Звиждуци за шпицу Дневника РТС-а

Испред зграде Уставног суда са звучника је пуштена шпица Дневника РТС-а, што су окупљени испратили гласним звиждуцима, јавља наша новинарка са лица места.

14:21

Простор испред Уставног суда све више је испуњен грађанима.

13:57

Још грађана пристиже код Уставног суда

Иако су грађани стигли код Уставног суда, још њих пристиже Улицом кнеза Милоша.

13:49

Крај колоне грађана код хотела „Москва“

Како јавља репортерка Н1, чело колоне грађана полако се приближава Уставном суду, док је крај негде код хотела „Москва“.

13:45

Британски лист „Индипендент“ простет ПроГласа у Београду преноси уживо.

13:29

Креће шетња до Уставног суда

Како је раније и најављено, након обраћања, грађани су кренули до Уставног суда. На челу колоне су Светлана Бојковић, Миодраг Мајић и Иванка Поповић.

13:28

ВИДЕО Погледајте колико је људи на Теразијама

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели SERBIA LIVE – BEOGRAD (@serbialive_beograd)

13:28

А од грађана за власт – црвени картон

Грађани су подигли црвене картоне и наменили их власти.

13:22

Студенткиња Миленковић: Видимо се на улици

Окупљеним грађанима на Теразијама се обратила и студенткиња Емилија Миленковић, чоје су колеге 24 сата блокирале центар града.

„Већина људи који су сад на улици су се борили током гласања, били су контролори, звали своје пријатеље на гласање. Видели смо да се тако не можемо изборити. Једино смо хтели да се наш глас важи на нашем изборном месту“, рекла је Миленковић.

Додала је да је бесна што су гласови украдени, што се изборном вољом изманипулисало…

„Питам се да ли као народ нисмо толико заслужили да немамо демократске изборе, да ли нисмо заслужили минимум минимума“, рекла је она.

Додала је: „Видимо се на улици“.

13:15

Професор Тошковић: Превара је нешто чиме су дошли на власт, превара је нешто чиме остају на власти

Професор Оливер Тошковић је рекао да он представља 1000 професора који су потписали подршку студентима. Додао је да реченица која најбоље описује подршку је “Ко краде изборе краде будућност“.

„Превара је нешто чиме су дошли на власт, превара је нешто чиме остају на власти, лажна спашавања деце из снега, сва она лажна херојства којима су се приказивали, све је то само јефтин трик“, рекао је Тошковић.

13:11

Шербеџија се ипак не обраћа

Како репортерка Нова.рс сазнаје на лицу места, певач Раде Шербеџија који је био најављен као један од говорника, ипак се се неће обраћати. Како незванично сазнајемо, он се разболео.

13:04

Штимац: Избори били криминални

Кандидат коалиције НАДА за градоначелника Београда и кошаркаш Владимир Штимац рекао је да је циљ да се данас пробуде сви од лекара, до наставника, преко новинара.

„Људи, није у реду. Није у све у реду. Првокласни бирају првокласне, а другокласни бирају трећекласне. Избори су били криминални“, рекао је Штимац.

12:55

Алескић: Не смемо да ћутимо док нас два распевана другара понижавају из аутомобила

„Данас смо овде, зато што слобода вапи за нама. Имамо обавезу да се изборима са оковима, то је највећи задатак свих нас који смо данас овде“, рекао је Мирослав Алексић из коалиције „Србија против насиља“.

Он је додао да не смемо да ћутимо док нас два распевана другара понижавају из аутомобила.

12:51

Тепић напустила протест ПроГласа

Након кратког говора, Мариника Тепић је напустила протест ПроГласа. Њој су колеге помогле да дође од аутомобила.

12:49

Грађанима се обратио Лазовић

Након Маринике Тепић, окупљенима се обратио Радомир Лазовић. Он је позвао међународну заједницу да не ћути на извештаје својих посматрача.

12:44

Обратила се Мариника Тепић

Носилац листе „Србија против насиља“ Мариника Тепић обратила се окупљенима на скупу ПроГласа на Теразијама.

„Извињавам се што не могу и немам пуно тога да вам кажем. Ови избори морају да буду поништени“, рекла је Тепић у свом кратком обраћању.

Њој су да изађе на бину помогли Радомир Лазовић и Мирослав Алексић

12:35

Обраћа се контролор Срђан Цвијић

Окупљенима се обраћа Срђан Цвијић, који је на изборима био контролор.

„Била ми је част да са вама будем последњи бедем одбране слободне воље грађана“, рекао је он захваљујући се својим колегама које су такође пратиле изборе.

12:33

Грађани скандирају: „Лопови, лопови“

Окупљени на протесту ПроГласа узвикују „Лопови, лопови“…

12:29

У пратњи лекарке стигла и Мариника Тепић

Носилац листе „Србија против насиља“ Мариника Тепић, стигла је на протест ПроГласа на Теразијама, у пратњи лекарке, јавља наша репортерка. Тепић већ 12 дана штрајкује глађу.

12:27

Обраћа се Светлана Бојковић, чита извештај ЦРТЕ

Окупљенима се обраћа глумица Светлана Бојковић, која каже да у својој каријери није изговорила суморнији текст, мислећи на извештај који је организација ЦРТА сачинила након избора који су се у Србији одржали 17. децембра.

12:25

Скандира се „Вучићу, лопове“

Окупљени код Теразијске чесме скандирају „Вучићу лопове“, јавља наша репортерка са лица места.

12:23

Испред бине Лазовић, Стефановић, Алексић…

Испред бине где ће се говорници обратити, већ се налазе политичари Радомир Лазовић, Борко Стефановић, Мирослав Алексић, Александар Јовановић Ћута, јавља наша репортерка.

12:11

Студенти стижу на Теразије, грађани их поздрављају аплаузом

Студенти који су под блокадом држали центар Београда 24 сата, тренутно су код зграде Републичке изборне комисије у Улица краља Милана. Они полако стижу на Теразије. Окупљени их поздрављају аплаузом.

12:09

Крај блокаде у Кнеза Милоша

Улица кнеза Милоша је одблокирана, јавља Н1, чиме је завршена блокада студената која је трајала 24 сата.

11:55

Добрица Веселиновић: Мариника је знатно лошије него јуче

Добрица Веселиновић из Зелено левог фронта каже за Данас да је Мариника Тепић знатно лошије него јуче и прекјуче и да очукују да она прекине штрајк глађу.

11:51

Миливојевић: Лопов је ухваћен у крађи, нема више уступака

Срђан Миливојевић, један од посланичких кандидата коалиције „Србија против насиља“, потврдио је да ће грађани кренути у протестну шетњу до Уставног суда након што им се обрате говорници. Како је рекао у изјави за Данас, до Уставног суда се шета јер је то „следећа инстанца која ће расправљати о овом скандалу поводом изборне крађе“. Додао је да је „лопов ухваћен у крађи“, због чега више нема преговора, договора и нема уступака.

„Он (Вучић прим. аут.) мора да поништи изборе које је покрао“, истакао је Срђан Миливојевић.

11:44

Нова.рс на лицу места: Грађани се окупљању на Теразијама

Испред Теразијске чесме постављена је бина док се са камиона се чује музика.

Грађани се полако окупљању, а саобраћај у Улици краља Милана је блокиран, јавља репортерка Нова.рс са лица места.

11:20

Окупљени ће ићи до зграде Уставног суда

Након говора код Теразијске чесме, учесници протеста упутуће се улицом Краља Милана до Лондона, одакле ће скренути у Кнеза Милоша, да би потом стигли испред зграде Уставног суда.

11:19

Ко су говорници на скупу ПроГласа?

На данашњем протесту обратиће се и покретачи ПроГласа глумица Светлана Цеца Бојковић, као и професори Миодраг Јовановић и Филип Ејдус, професор Оливер Тошковић, али и Срђан Цвијић као контролор на недавно одржаним изборима, Мариника Тепић и Мирослав Алексић испред коалиције Србија против насиља, кошаркаш Владимир Штимац испред коалиције НАДА, као и студенткиња Емилија Миленковић. Водитељ програма биће новинар Жељко Бодрожић.

Као специјални гост, на протесту ће говорити глумац, песник и музичар Раде Шербеџија коме је у последњем тренутку отказана сала за концерт у Бачу.

11:17

Студенти са крећу са блокада на протест ПроГласа

Група студената која скоро 24 сата блокирала раскрсницу Бирчанинове и Улице кнеза Милоша придружиће се данашњем протесту.

Како су студенти рекли јутрос за Нова.рс након ноћи проведене у шаторима на улици, јутрос су почели да уклањају шаторе и скупљању смеће, пре него што дођу на Теразије. Иначе, ноћ је протекла мирно, с тим да је забележен један мањи инцидент када је непознати човек пришао студентима и почео да „вређа, псује и помиње Драгана Ђиласа“.

11:16

Шта тражи Иницијатива ПроГлас?

Иницијатива ПроГлас тражи да се избори захтевају у року од шест месеци након процеса темељне промене изборних услова. Траже истраге против одговорних лица у градским и општинским управама, МУП-у и Министарству државне управе и локалне самоуправе који су „злоупотребили службени положај и починили противзаконита дела“.

11:15

У 12h  почиње протест ПроГласа

Иницијатива ПроГлас заказала је за данас у 12 часова велики протест у Београду, а место окупљања је код Теразијске чесме. Како су раније саопштили организатори, протест ће бити миран и без инцидената. Бројне јавне личности упутиле су позив грађанима да дођу на данашње окупљање. Међу њима је и глумица Светлана Бојковић која је образложила захтеве протеста.

„Захтевамо да се нови парламентарни, покрајински и локални избори у целој Србији одрже у року од шест месеци након процеса темељне промене изборних услова“, казала је Бојковић.

Представници листе Србија против насиља такође су позвали своје присталице да се придруже протесту а народна посланица Јелена Јеринић најавила је да ће наредни кораци те листе бити најављени на скупу иницијативе „ПроГлас“.