Прочитај ми чланак

Данијел Ороа: Србија мора да призна Косово

0

Обруч Косова све се више стеже око Србије. У тренутку док крећу одлучујући преговори у оквиру дијалога с Приштином, стижу притисци из земаља које су признале једнострано проглашнену независност.

Председник Одбора за европске послове француске скупштине Данијел Ороа послала је тако поруку да без међусобног признавања на крају европског пута, од чланства у ЕУ неће бити ништа!

Мислим да нам је свима прирасло срцу да помогнемо Србији да испуни све критеријуме. Истина, ови критеријуми су мало компликованији, и бројни, али верујем да Француска, историјски савезник Србије, има улогу да тај процес олакша.

* Од Србије се, практично, тражи да се одрекне дела своје територије?

– Ток ствари каквим сте их предочили је гледиште Србије. Колико је мени познато, то није став Косова. Француска и Немачка су се дуго бориле за део земље који се зове Алзас и Лорена. Сада представници Бундестага и комисије којом председавам, иду заједно у Београд.

* Лако је тако гледати на историју, кад је испало повољно по Француску“.

– Али оно што је најважније, јесте да су житељи Алзаса и Лорене на крају изнели свој став. Мислим да су житељи Косова, такође, изнели своје мишљење. То није, да тако кажем, написан услов, али неће бити уласка ни Србије, ни, уосталом, Косова, у ЕУ, све док се у потпуности не будете помирили и док две земље не буду јасно признале једна другу! И, чини ми се да Србија у овом тренутку у том домену предузима доста корака.

* Такав захтев није формулисан у обавезама из Брисела?

– Није написмено, али јесте усмено! Не видим, иначе, како би ЕУ прихватила да прими земљу која није признала другу државу.

* Али ЕУ није признала Косово?

– Не бих се сложила с вама.

* Пет земаља нису признале?

– Пет од двадесет седам.

* Заиста верујете да би могло да дође до међусобног признавања Београда и Приштине?

– За нас ће то бити услов „сине ква нон“.

* Подржавате ли и то да Србија у јуну добије датум за почетак претпријемних преговора?

– Много тога зависи од онога што је малочас речено. Провераваће се, дакле, развој стања људских права и где се стигло у односима с Косовом.

* Поштовање људских права је једна од обавеза?

– Србија није ни гора ни боља од других. Узмимо за пример Роме, мањину која је у потпуности већ члан ЕУ. Још имају проблема у Румунији, али су их овога лета имали и у Француској. Није све тако једноставно.

* Недавно је у посети француским парламентарцима била потпредседник владе Сузана Грубјешић. Да ли је појаснила став Србије?

– Била је веома конструктивна. Одговорила је на сва питања. Није избегла ниједну тему и била је јасна у одговорима. Видело се да, када је реч о Косову, припада онима који покушавају да ово питање напредује. У обраћању је показала да долази до отварања, размена и сусрета.

(Вечерње новости)