Прочитај ми чланак

Дајана Џонстон и Жан Брикмон: Дајте награду НАТО пакту

0

Шта може да буде подобније од додељивања престижне награде за мир организацији која је истински спремна и вољна да оконча све ратове!

Норвешки парламентарци су управо наградили Европску Унију Нобеловом наградом за мир. А Норвешка је једна од ретких западних држава која не припада ЕУ. Тако да сумњамо да их није можда норвешка скромност спречила у томе да номинују организацују за коју дубоко верују да заслужује ту награду – а то је НАТО – јер њима припадају. Можда су скромни Норвежани мислили да би такав избор изгледао као да награђују сами себе. Тако да су на крају доделили награду ЕУ, као некој замени.

То је за сваку похвалу јер нам указује на то колико су Норвежани привржени нашим заједничким западним вредностима.

Међутим, и даље сматрамо да лажна скромност не треба да спречава награђивање правих заслуга. Тако да предлажемо да би сви они који негују наше заједничке вредности требало да се уједине иза овог нескромног предлога: 2013. године наградите НАТО Нобеловом наградом за мир!

Мудри Норвежани објашњавају свој избор указујући на то да је Европска Унија унапредила европске интеграције. Али, ако погледамо чињенице, јасно је да је НАТО интегрисао још више држава од ЕУ, и то чини и даље, далеко од провинцијских граница Западне Европе. ЕУ је интегрисала Европу економским средствима, за које чак и комитет за Нобелову награду признаје да су у слободном паду.

А, са друге стране, НАТО је користио бомбе и ракете како би придобио Југославију за наше вредности, док се ЕУ и даље налази у позадини. НАТО је користио своју морнарицу и авијацију за демократизацију Либије, док су лидери Европске Уније оправдавали операцију само пуким речима. А сада, захваљујући Турској, НАТО је активно укључен у борби против сиријског диктатора који убија свој сопствени народ, док ЕУ и даље само прича и шаље паре које нема.

Норвежани хвале ЕУ због њене борбе против националистичког зла, за које се плаше да је све јаче. Али, искрено, допринос ЕУ овом племенитом циљу је тричав, састојећи се само од неколико пропалих нација на врху евроазијског континента. А НАТО мисија против национализма је много инспиративнија јер доноси своју благонаклону демократију и људска права свим земљама света! Мир ће напокон овладати нашом планетом само онда када све нације и сви национализми буду под влашћу западних вредности.

Уочи стогодишњице од почетка Првог светског рата, шта може да буде подобније од додељивања престижне награде за мир организацији која је истински спремна и вољна да оконча све ратове!

За НАТО у 2013!!!

 

(Нови стандард)