Прочитај ми чланак

Дачићев поклон Тачију: Четири прелаза до Нове године

0

У Бриселу завршен трећи састанак Дачића и Тачија уз посредовање високе представнице Кетрин Ештон. До Нове године биће пуштена у рад четири прелаза, каже Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је после тројног састанка да је постигнут договор о спровођењу споразума о прелазима и да ће до Нове године бити пуштена у рад четири прелаза по истом режиму који је на северу покрајине и до сада спровођен, јавља РТС.

Дачић је, после вишечасовне радне вечере, изјавио да на прелазима Кончуљ, Мердаре, Јариње и Брањак, неће бити наплате царине за робу која иде Србима на северу Косова, као и да на тим прелазима неће бити никаквих обележја.

То, према његовим речима, значи да за Србе на северу Косова неће бити потребно да прикупљају документа и регистарске таблице арбанашких окупаторских власти, као и да неће бити наплаћивана царина.

„То је био услов Владе Србије да би се започела примена тог споразума и то је овога пута и договорено“, рекао је Дачић.

Премијер је прецизирао да ће два прелаза бити завршена и отворена до 10. децембра, а друга два до краја месеца.

На тај начин је, казао је Дачић, одбачен захтев приштинске стране да Срби користе арбанашке таблице, које не могу да добију без узимања држављанства које издају окупаторске арбанашке власти.

Према његовим речима, Србија ће суспендовати договор „ако би се десило да вечерас договорен режим на административним прелаза буде нарушен“.

Гарант за спровођење договора, рекао је Дачић, јесте присуство високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Премијер Србије је навео радне групе од 10. јануара наставити да разговарају о питањима наплате царине и где ће ићи приходи.

Такође, Дачић је рекао да је постигнут и договор о заштити културне баштине, о јединицама окупаторке арбанашке полиције које ће обављати ту заштиту.

 

Хашим Тачи је после разговора кратко изјавио да је постигнут договор око административних прелаза, и да ће се тамо налазити српски полицајци, арбанашки полицајци и Еулексова полиција.
Упитан да ли сматра да ли ће административни прелази бити државна граница, одговорио је потврдно, а упитан хоће ли бити тамо државних обележја, казао је: „Ако Срби не поставе обележја, нећемо ни ми“.

 

Рекао је и да ће при делегацијама ЕУ у Београду и у Приштини бити постављени представници Србије и приштинских власти као људи за везу за дијалог.

Дачић је нагласио да је током вечерашњег разговора апсолутно ставио до знања да се на Космету мора одржати мир, и да „ниједна страна не сме тамо да наруши односе медју људима“.

Подвукао је и да су разговори и дијалог статусно неутрални.

„Србија има обавезу“, рекао је он, „да испуни договоре које је потписала претходна влада, а који нису у интересу нашег народа, али ми смо сада измедју чекића и наковња, јер ако то не бисмо спровели, онда на путу ка чланству у ЕУ не бисмо отишли даље од статуса кандидата“.

Уочи разговора, председник Владе Србије Ивица Дачић поновио је да никаква граница између Космета и Србије не долази у обзир. Премијер Дачић је рекао да нико не треба да буде у заблуди да Србија на Космету има нешто што може да изгуби, поручујући да је сада питање шта можемо да вратимо.

„Кад ћемо већ једном да утувимо у главу да је нама нешто отето, а да ми спашавамо што се спасти може. Ми отето нећемо признати, али морамо да живимо у реалности“, поручио је раније премијер.

Према његовим речима, у Владу Србије и њега лично нико не треба да сумња јер ће се трудити да спасе све што се спасти може. „Ми Космет имамо у Уставу. Уставни суд нека врати Космет у уставни оквир. Је л’ то могуће? Није“, рекао је Дачић.

 

Датум у децембру – превелики оптимизам

Срби са севера Космета проводе ноћ на Јарињу како би спречили, како кажу, постављање границе са централном Србијом.
А представници општина са севера Косова затражили су у отвореном писму од председника и премијера Србије да им хитно објасне шта је договорено са Приштином на преговорима у Бриселу.

 

Како је из Брисела нешто раније јавила новинарка Б92, овом сусрету придаје се велики значај, по многима је ово најзначајнија рунда преговора, јер се после ње завршава „медени месец“ тј. оно време које је остављено преговарачким странама да „испитају терен“.

Након, ове рунде очекују се конкретни резултати, на првом месту споровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима, а с тим у вези и да 10 децембра у новом режиму прораде прелази Јариње и Мердаре.

У средишту ЕУ може се чути да је „превелики оптимизам“ да већ на следећем заседању Европског савета 14. децембра Србији може бити одређен датум за почетак преговора.

У Бриселу подсећају да је раније речено да ће Европска комисија, оног тренутка када се у преговорима Београда и Приштине учине значајни кораци, направити извештај о томе.

Оцена је да се није ништа значајно и велико догодило у дијалогу две стране да би Европска комисија предложила да се одреди датум.

Оно што се у Бриселу очекује, јавља наша новинарка, је да прелази Јариње и Мердаре профункционишу, а да то не буде једнократна акција због једног датума (заседања Европског савета).

 

(B92, Beta, rts.rs )