Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Србија има три чвста гласа

0

Најважнија порука после посета Индији, Непалу и Шри Ланки јесте да Србија има "три чврста гласа у прилог територијалном интегритету и суверенитету".

То је изјавио министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Ове посете имају велики значај јер су се десиле дуги низ година након последњих сусрета на високом нивоу. Када је у питању Шри Ланка после 21 годину дешава се посета на високом на нивоу, када је реч о Индији после 10 година, а када је у питању Непал после седам година“, рекао је Дачић.

Он је рекао да су сви разговори били „веома позитивни“ и да су његови саговорници истакли да неће мењати свој став по питању Косова, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

„Политички гледано ово су биле веома успешне посете. Србија у прошлости није користила довољно позитивно наслеђе из прошлости и препустили смо другој страни да ради са нашим пријатељима, јер нисмо били у редовној комуникацији и нисмо их информисали о ономе што се дешава“, рекао је шеф дипломатије, који је у три земље био од другог до осмог маја.

Економски односи могу да буду бољи, рекао је Дачич и додао да је веома битно да се организују пословне конференције, као и да се ради на повезивању привредних комора.

Он је рекао да је треба размотрити укидање визе према Непалу и Шри Ланки.

„Могуће је повећати број стипендија за школовање студената у нашој земљи али је потребно пронаћи модалитете и за сарадњу у области туризма, фармацеутике, медицине али и војне индустрије“, рекао је Дачић.

Министар је рекао да је план да се наставе разговори са свим „пријатељским земљама“ како би задржали своје ставове и не мењају однос према територијалном интегритету Србије, а биће настављен и рад са земљама од којих Београд очекује да повуку признање Косова.