Прочитај ми чланак

Дачић одлучан у издаји

0

dacic(Танјуг)
Њујорк – У Њујорку је данас одржана седница Савета безбедности УН о Косову са које је премијер Србије Ивица Дачић поручио да је Србија одлучна да примени бриселски споразум, док је косовски премијер Хашим Тачи затражио нову резолуцију и окончање мандата Унмика.

„Србија има велика очекивања од нових сусрета тимова за израду плана имплементације Споразума. За Србију веома је важно да се договори о имплементацији Споразума одвијају у складу са вољом и намерама преговарача који су парафирали бриселски споразум, те да се на тај начин положај Срба на КиМ јасно утврди и заокружи“, истакао је Дачић.

Како је рекао, Србија очекује да међународна заједница, у овом историјском тренутку, да подстрек имплементацији овог споразума и изградњи регионалне стабилности.

Премијер је, такође истакао,да је од пресудне важности несмањено присуство УНМИК, као и да сарадња са Еулексом буде ефикаснија.

Дачић је додао и да Влада Србије нема поверења у приватизацију коју спроводи нелегална Косовска агенција за приватизацију, и сматра да је овај процес у супротности са међународним и европским конвенцијама о људским правима јер занемарује законите власнике.

Ратни злочинац Хашим Тачи затражио је усвајање нове резолуције о окупираним територијама и окончање мандата УНМИК.

Такође, злочинац Тачи је рекао да ће после размене официра за везу окупиране територије бити представљене у Београду на дипломатском нивоу као и да су нелегалне институције одлучне да спроведу бриселски споразум и да очекују да и Београд испуни договорено.

„Очекујемо да Србија испуни договорено и да убеди Србе на северу Косва да прихвате споразум. Обе државе морале су да направе компромисе, који су у суштини у најбољем интересу свих грађана Косова“, рекао је Тачи.

Шеф Унмика Фарид Зариф поздравио је бриселски споразум и одао признање лидерима Београда и Приштине на исказаној храбрости и мудрости.

Бриселски споразум је „курс са кога не треба да се скрене“, поручио је Зариф и додао да ће његова примена захтевати напоран рад свих страна и активну подршку међународне заједнице која ће наставити да помаже.

Ипак, ситуација на терену остаје кхрка и претње постоје и северно и јужно од Ибра и не сме се узети здраво за готово да је постигнут процес неповратан, оценио је он.

Представници држава-чланица Савета безбедности УН сложни су у оцени да бриселски споразум представља огроман продор у односима Београда и Приштине и да је сада потребан његова примена, а већина је подржала даље ангажовање УНМИК.

Стални представник Русије оценио је да тај споразум нема никаквог утицаја на статус Косова, већ да тај проблем остаје у оквирима СБ УН и Резолуције 1244.

Како је рекао, Русија је против смањења активности УНМИК и заложе се јачање политичке компоненте мисије УН на том простору.

Амбасадорка САД је рекла да њена земља подржава споразум из Брисела, који је назвала историјским, и додала да очекује ангажман обе стране у постизању трајног мира.

„Задовољни смо да је пола држава чланица УН признало Косово. САД остају пријатељи Косова док је Србија наш дугогодишњи партнер“, додала је Рајс.

Став Кине увек је био да је Резолуција 1244 важна правна основа за решавање питања окупираних територија и одлучно се противи укидању УНМИК, рекао је представник Кине.

„Пекинг поздравља бриселски договор и верује да две стране у дијалогу треба да пронађу узајамно прихватљиво решење“, рекао је он, истакавши, међутим, да је ситуација на окупираним територијама, посебно на северу, још крхка због чега Пекинг подржава наставак рада Унмика, Еулекса и Кфора.

И Француска је истакла историјски значај споразума 19. априла којим се нормализују односи Београда и Приштине и похваљује двојицу премијера због личног ангажовања, док за Велику Британију постигнут напредак представља добар пример да визија, посвећеност могу да дају резултате.

Према речима представника ове земље, замах од последња два месеца мора да се настави, а имплементација бриселског споразума је кључна и том смислу наставак подршке УН, Еулекса биће неопходан.

Подршку останку УНМИК на окупираним територијама изразили су и стални представници Марока, Азербејџана и Аргентине.

Јужна Кореја и Луксембург оцењују да споразум Београда и Приштине представља главни продор у нормализацији односа и велики корак напред за регионалну стабилност и помирење.

Представник Руанде истакао да су Србија и окупиране територије показали да могу да се фокусирају на будућност и превазиђу прошлост те да је у интересу обе стране је да наставе дијалог.

Амбасадорка Аустралије је такође поздравила договор о нормализацији односа постигнут у Бриселу, уз оцену да ће то помоћи помоћи процесу европских интеграција.

Амбасадор Пакистана је истакао да је сада историјски моменат за „две земље“ да успоставе добросуседске односе.

Истичући значај бриселског договора, представници Тогоа и Гватемале су навели да УНМИК и Кфор имају кључну улогу у напредовању дијалога и имплементирању споразума.