Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ О МОГЕРИНИ: Добро јутро! За то није морала да долази

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да од ЕУ очекује "балансиранију позицију" и да доприноси смањивању нестабилности у региону Западног Балкана.

Поводом изјаве високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, после регионалне турнеје, да је ситуација на Западном Балкану напета и изложена бројним изазовима, Дачић јој је поручио: „Добро јутро!“

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

„За то није морала да долази овде. Ми на то указујемо сваке недеље терајући Брисел да реагује на такве проблеме, али Брисел затвара очи пред тим проблемима и има заверу ћутања. Нормално је онда да су изненађени када дођу“, изјавио је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова Еритреје Османом Салехом.

Дачић је рекао да у Србији влада политичка стабилност и да ће тако бити и после председничких избора.

Министар је рекао да нема информације о могућем одласку шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта, о чему су писали српски медији, као и да није било речи о његовом наследнику.

О новим најавама формирања Војске Косова, Дачић је поновио да је то у супротности с резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

„Србија ће учинити све у политичком смислу, али Косово вуче једностране потезе не питајући Србију, али ни оне који су их можда спонзорисали свих ових година“, изјавио је Дачић и додао да то за последицу има изазивање нестабилности.

Дачић је најавио да ће у четвртак отићи на Кубу на конференцију земаља карипског подручја, које су, како је рекао, важне за гласање о пријему Косова у Унеско.