Прочитај ми чланак

Дачић на доручку код Обаме

0

dacic-molitveni-dorucak

На Молитвеном доручку који организује председник САД Барак Обама, међу званицама из Србије биће данас и председник Владе у оставци Ивица Дачић.

На традиционалном скупу у Вашингтону, учествоваће и лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић, посланици Српске напредне странке Зоран Бабић и Владимир Маринковић, београдски адвокат Зденко Томановић као и принц Александар Карадјордјевић и принцеза Катарина.

Манифестацији ће присуствовати и Хашим Тачи.

Национални молитвени доручак је традиција стара 61 годину која сваког првог четвртка у фебруару у Вашингтону, у заједничкој молитви окупља председника САД, чланове Конгреса, америчке политичаре и војне лидере и госте из стотинак земаља.

Традиција организовања Националног молитвеног доручка почела је у време председника Двајта Ајзенхауера 1953. Тадашњи сенатор Френк Карлсон из Канзаса је спонтано позвао Ајзенхауера у Сенат на заједничку молитву за успех његове владе.

Првобитна идеја да се политичари, и из власти и из опозиције, заједно моле за мир и успех САД прерасла је у организовање међународног молитвеног доручка на који се поред домаћих позивају и светски лидери и политичари да се заједнички моле за мир у свету.

Национални молитвени доручак је манифестација која траје неколико дана, окупља око 3.500 гостију и састоји се из низа састанака, ручкова и вечера, али је централни догађај доручак у четвртак на којем су говорници председник САД и један гост чији се идентитет не открива до последњег часа.

Обама ће говорити о својој вери

Председник Барак Обама данас ће се шести пут током свог мандата обратити присутнима на Молитвеном доручку. Новинар Гласа Америке који се бави верским питањима Џером Соколовски преноси да се очекује да ће председник гостима међу којима ће бити и либерала и конзервативаца рећи шта га мотивише.

Национални молитвени доручак одржава се већ 62 године, а прошле године председник Барак Обама је истакао како је тај скуп доказ да вера може да зближи људе. „То говори нешто о нама, да се сваке године у време тријумфа и трагедија, време мира и током кризе, окупљамо не као демократе и републиканци, већ као браћа и сестре и као божја деца“.

Окупљања која су фокусирана на молитве су интегрални део вашингтонског политичког календара и председниково присуство се често очекује.

Професор јавне дипломатије Марк Розел је стручњак за веру и председнички положај. „Људи очекују да председник гаји снажна верска уверења и прија им председник који јавно изражава своју веру и преданост Богу“.

Међутим, не слажу се сви.

Бери Лин је свештеник Уједињене христове цркве и директор организације Уједињени Американци за одвајање цркве и државе. „Технички то није кршење устава да председник САД иде на верски догађај који је ван државног земљишта. Ово се одиграва у великом хотелу. Међутим, веома ми смета што политичари у Сједињеним Државама имају тенденцију да користе вероисповест у политичке сврхе, одржавају говоре у којима спомињу Исуса Христа, као да он треба да доноси одлуке како да уобличимо политику против оружја или руководимо буџетом“.

Председник Обама тврди да политичари не постају одједном пуни врлина присуством на Молитвеном доручку. „Некада се бринем да чим одемо са молитвеног доручка заборавимо, и то истог тог дана, шта смо тамо говорили“.

Међутим, овај догађај пружа председнику ретку шансу да изложи детаље о сопственој вери и каква је она потпора његовој политици.

(Б92)