Прочитај ми чланак

Дачић и Нечас сагласни да Србија што пре треба у ЕУ

0

Председник Владе Чешке Петр Нечас данас је у разговору са премијером Ивицом Дачићем поручио да његова држава сматра да што скорији пријем Србије у ЕУ мора бити један од приоритета администрације у Бриселу, а српски премијер је нагласио да Београд не сме пропустити прилику да начини нови искорак у процесу евроинтеграција у наредних шест месеци.

Нечас је после састанка са Дачићем, на којем су размотрене могућности продубјивања политичке и економске билатералне сарадње, изјавио да је пренео пуну подршку Чешке наставку напретка Србије у процесу евроинтеграција.

„Свесни смо да је питање Космета осетљиво за Србију, али је питање наставка дијалога Београда и Приштине кључно. Желим да похвалим успех постигнут у последњим месецима, а такође и последњи извештај Европске комисије који је веома позитиван“, рекао је премијер Нечас.

Како је истакао, Србија је земља о којој у ЕУ владају велике предрасуда, и да је зато конструктивност Београда у дијалогу са Приштином важна, иако је за успех свакок дијалога неопходна спремност обе стране.

Премијер Дачић је захвалио влади у Прагу на подршци коју је пружала Србији у оквиру ЕУ, истичући да је Чешка један од највећих заговорника потребе да Србија што пре добије датум почетка прегвора о чланству.

„Будући да је Европски савет одлучио да се у наредних шест месеци о томе расправља, веома ће нам требати подршка Чешке у наредним месецима. Не смемо да пропустимо прилику у наредних шест месеци за прављење корака напред у процесу евроинтеграција, јер ако пропустимо ту прилику вероватно бисмо морали да чекамо 2014. годину“, рекао је Дачић.

Двојица премијера су велику пажњу посветила и могућности развијања економских односа Србије и Чешке, са освртом на конкретне пројекте у области саобрацаја и енергетике.

Дачић је подсетио да је трговинска размена двеју земаља на нивоу од око пола милијарде евра, по чему је Чешка 15. партнер Србије, а међу чланицама ЕУ на десетом месту.

Да би било могуће даље развијање односа, неопходно је, према Дачићевим речима, одржаваје редовних политичких консултација и економских контаката како би се се сви поенцијали сарадње и остварили.

Премијер Нечас је изразио задовољство због повећања трговинске размене од око 50 одсто у прошлој години, и оценио да садашње активности чешких компанија у Србији пружају позитиван пример успешне сарадње.

Он је истакао да је Чешка посебно заинтересована за поједине пројекте, међу којима је поменуо електрификацију пруге Ниш-Димитровград, и проширење рудника и изградњу термоелектране Штаваљ.

Нечас: Дијалог Београда и Приштини кључни за евроинтеграције

Председник Владе Чешке Републике Петр Нечас састао се данас и са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем и том приликом истакао да ће дијалог Београда и Приштине играти кључну улогу у процесима евроитеграција Србије, саопштено је из кабинета предшедника Скупштине Србије.

Нечас је, како се наводи, нагласио да ће ЕУ посматрати обе стране у дијалогу и поновио да Србија има пуну подршку Чешке у процесу евроинтеграција и што скоријег добијања датума за почетак преговора о приступању.

Он је оценио је да је даља перспектива евроинтеграција Западног Балкана у интересу Европске уније, као и да је у том контексту Србија за Чешку важан партнер, наводи се у саопштењу.

Гост из Чешке указао је да Србија спада у ред 12 приоритетних земаља у погледу привредне сарадње и додао да је Чешка заинтересована за инвестирање у енергетику, инфраструктуру и за пројекте пречишћавања отпадних вода.

Из кабинета председника скупштине наводе да се Стефановић захвалио госту на континуираној подршци процесима евроинтеграција Србије и упознао саговорника о политичким реформама, борби против организованог криминала и корупције, као и јачању владавини права.

Када је у питању КиМ Стефановић је нагласио залагање Србије за решавање проблема кроз дијалог и изнео забринутост за безбедност српског живља на овом простору, као и да сва спорна питања морају решавати у оквирима међународног права, наводи се у саопштењу.

Стефановић је, како се наводи, изразио задовољство због сталног развоја економских билатералних односа и проценио да постоји велики потенцијал за њихово даље јачање, посебно у областима енергетике и инфраструктуре, при чему ће Скупштина Србије бити веома активна у стварању повољне климе за стране инвеститоре и укупну билатералну сарадњу.

У делегацији из Чешке осим Нечаса били су заменик министра иностраних послова Јиржи Шнајдер као и амбасадор Чешке у Србији Хана Хубачкова.

У српској делегацији састанку су присуствовали министар спољних послова Иван Мркић и амбасадор Србије у Чешкој Маја Митровић.

Србија и Чешка партнери у политичком и економском смислу

Премијери Србије и Чешке Ивица Дачић и Петр Нечас поручили су да је данашња посета привредно-политичке делегације Чешке Београду још један корак ка учвршћивању и развоју пријатељских односа али и економске сарадње која треба да буде још боља сразмерно привредним потенцијалима две земље.

Дачић је на затварању привредног форума Србија – Чешка на којем је уцествовало око 100 компанија из две земље рекао да није случајно што је Нечас први премијер који долази у званичну посету Србији од формирања актуелне владе и захвалио званичном Прагу на „гласној подршци европским интеграцијама Србији“.

Нечас је први премијер који долази у званицну посету Србији од формирања нове владе што је показатељ пријатељских односа, дугорочних веза и историјске повезаности, рекао је Дачић и додао да још више треба развијати заједничке интересе у политичкој сфери.

„Желим да захвалим на подршци и гласноћи поруке коју Чешка даје ЕУ поручујући да Србија што пре треба да постане њен члан“, казао је Дачић.

Он је додао да Србију и Чешку везују значајни интереси у области економије, да су две земље стратешки партнери и у политичком и у економском смислу и да управо на пољу економије постоји простор за унапређење сарадње.

Та сарадња би се, како је додао, огледала у повећању чешких инвестиција у Србији али и српског извоза производа високе фазе прераде на чешко тржиште.

Дачић је указао на значај формирања заједничких српско-чешких предузећа која би пословала на трећим тржиштима, посебно оних земаља са којима Србија има споразум о слободној трговини.

Премијер је подсетио да Србија у наредном периоду планира велике инвестиције у сектору енергетике и инфраструктуре као и у ИТ индустрији.

Ниво економске сарадње са Чешком још није достигао ниво политичких односа, рекао је Дачић оцењујући да је развој односа са иностранством најбржи и најбољи начин за борбу против глобалне економске кризе.

Он је додао да Чешка и Србија негују континуитет и динамику односа на свим нивоима и да одувек имају јаке везе које пре свега чине људи и словенски дух.

Нечас је нагласио да је повећано интересовање чешких привредника за сарадњу са Србијом и да она за чешске привреднике постаје све значајнијхи партнер и инвестициона дестинација, подсетивши да је у 2011. години робна размена порасла скоро за 50 одсто.

Премијер Чешке је изразио велико задовољство данашњом посетом и сложио се да је она резултат дугогодишњег пријатељства, политичких, економских и културних односа.

Нечас се сложио са српским премијером и у оцени да нису довољно искоришћене могућности економске сарадње, те да постоји велики простор за њено унапређење и то пре свега у областима енергетике, саобраћаја, заштите животне средине.

Такође, додао је, Србија може да искористи Чешка искуства на путу ка ЕУ.

Иначе, на данашњем Форуму остварено је више од 100 билатералних састанка, 30 одсто били су потпуно нови контакти од којих се ускоро очекују конкретни пројекти, о чему је двојицу премијера обавестио Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије, која је била домаћин скупа српских и чешких привредника.

 

(Танјуг)