Прочитај ми чланак

Да ли РИК признаје Тачијеву државу на територији Србије?

0

sablon-Dveri

Поводом одлуке РИК да у Решењу о одређивању бирачких места изостави бирачка места у АП Косово и Метохија, Покрет Двери захтева да РИК поштује Устав и законе Србије и јединствено одреди сва бирачка места за превремене парламентарне изборе 16.марта 2014.

Ово је апел на РИК да не чини пузеће признање Тачијевог режима и да се отргне притиску оних који су то учинили на нивоу власти, изјавио је на данашњој конференцији за медије Владан Глишић, члан Старешинства Покрета Двери.

„Одлуком РИК-а да изостави бирачка места са АП КиМ, крши се Устав и закони Републике Србије. Уместо да буде орган ове државе, РИК постаје продужена рука Вучићевог режима који је бриселским споразумом подржао Тачијеву квазидржаву. То се огледа и кроз овакве одлуке РИК-а захваљујући којима је уставно-правни поредак и изборни процес на КиМ потпуно другачији од онога што је предвиђено српским законодавством. Тако се Тачијевом режиму омогућава да несметано успоставља власт на свим деловима Косова и Метохије“, оценио је Владан Глишић.

Члан Правног тима Покрета Двери, адвокат Дејан Живановић, позвао је МИП, амбасаде и конзуларна представништва Републике Србије да омогуће свим грађанима Србије у дијаспори да остваре своје уставно право да гласају, а не само тамо где је по бирачком месту пријављено сто гласача. „Упутство о спровођењу избора, члан 30, став 3, прописује да у изузетним случајевима може бити организовано гласање и на бирачким местима где је уписано мање од сто бирача. Имајући у виду да је Покрет Двери добио огромну подршку Срба у расејању на изборима 2012, режим покушава да онемогући грађане из дијаспоре да бирају и буду бирани и да покажу коме верују у Србији“, истакао је Живановић.

(Двери)