Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ ВОДЕЋИ српски политичари дати оставке?

0

POSLANICI POLAZU ZAKLETVU

Председник ДС Бојан Пајтић и остали лидери странака требало би личним примером да покажу како заступају став да политичари који су обележили живот Србије последњих 15 или 20 година треба да се повуку са страначких и државних функција и препусте место новим, неукаљаним људима.

У владајућој СНС, међутим, јасно кажу да им се не допада Пајтићев предлог о одласку најистакнутијих политичара са сцене, јер сматрају да су „последњи избори довољан показатељ поверења грађана“, док и у самој ДС појединци мисле да је формула кадровских промена већ испробана и да није успела.

Како за Данас оцењују политички аналитичари и истраживачи јавног мњења, када би Пајтић дао оставку и повукао се из политичког живота, онда би порука коју шаље добила већи смисао. Такође, они упозоравају и на штетност утицаја актуелне политичке елите на младе у странкама, дакле на оне који би требало да их наследе.

Председник ДС Бојан Пајтић у ауторском тексту за лист Политика навео је да су се од обнове вишестраначја у Србији сви измењали на власти и „сви су са сваким били у коалицији, а стање у привреди, култури, образовању и здравству је горе него пре четврт века“. „Зато сви треба да одемо и све нас треба проверити. Мој ће задатак бити да се посветим ДС и да покренем нову генерацију бољих, паметнијих и честитијих политичара. Научиће све наше грешке, да их више никада не понове“, написао је лидер демократа.

На питање Данаса да ли ће и када одлазак, о којем говори, показати личним примером, Пајтић нам је одговорио „ускоро ћете видети“. На додатно питање шта то конкретно значи, није одговорио.

Борислав Стефановић, потпредседник ДС, сматра да је Бојан Пајтић у праву када каже да је велики број грађана разочаран и да им треба понудити нешто ново и у програмском и у кадровском смислу. „У тој формули се крије успех или неуспех ДС и опозиције уопште. Међутим, ту постоји логичка неправилност, јер не знам ко су ти нови људи. Када се појави нова личност, људи је не препознају и нису спремни у великом броју да гласају за њу. То је можда могуће у Словенији, у којој грађани прате ко шта ради и нуди“, навео је Стефановић за Данас.

На констатацију да то значи да је формула о новим људима коју Пајтић предлаже, по њему, неуспешна и на питање да ли су млађи чланови ДС спремни да преузму странку и понуде нешто ново, он одговара да је у Србији било више таквих покушаја. „На пример, ту су Саша Радуловић или, раније, покојни Иван Ђурић. Покушавано је с људима који су изван политичког блата. Они нису успели да привуку довољан број грађана“, закључио је Борислав Стефановић.

Александар Јовичић, народни посланик СНС и млада нада напредњака, коментаришући Пајтићев став и одговарајући на питање да ли је потребно да из СНС оду људи који су на политичкој сцени више од 20 година, за Данас каже да је лидер ДС „заборавио како демократија функционише“.

„Вероватно га је понела атмосфера у Војводини, где је својевремено отварао мостове који су добијали његово лично име. У демократији, за коју се ДС само начелно залаже, политичке функционере бирају грађани. СНС је својом одговорном политиком показала да је способна за реформе“, сматра Јовичић.

У СПС јуче нико није био расположен да одговори на питање Данаса да ли њиховој странци треба „проветравање“ од старих кадрова.

„Кад би Бојан Пајтић дао оставку и повукао се из политичког живота, онда би тај његов текст и порука коју шаље добили смисао. Овако, чини се да је реч о још једној празној причи“, оценио је за Данас Ђорђе Вуковић, програмски директор ЦеСИД.

Он наглашава да идеја о томе да би сада сви политичари, који су дуго у политичком животу, требало да дају оставке на челна места која годинама заузимају „помало личи на цртани филм“. „Потпуно је апсурдно очекивати да се неспособни или корумпирани политичари повуку с високих позиција, које су стекли стицајем околности“, истиче Вуковић. Према његовим речима, можда је Пајтићу стварно време да се повуче, с обзиром на дугогодишње владање Војводином.

„Могао бих да потпишем све то што је Бојан Пајтић написао. Грађани су веома незадовољни политичком елитом. Најбољи људи, најпоштенији, најпаметнији неће у политику, јер тамо немају позитивних подстицаја“, истиче Милан Николић, политички аналитичар.

Он напомиње да политичке елите немају шта да понуде квалитетним људима. „С друге стране, ни млади не носе бог зна шта, поготово они који су под утицајем ових лоших старих. Знате, они их уче како да се држе пред ТВ камерама, да не носе беле чарапе, али нико их не подучава етици, моралу“, закључује Милан Николић.

(Данас)