Прочитај ми чланак

Ови српски политичари не могу да излазе из кућа: Имају преко 65 и за њих важе…

0

Због тога што коронавирус може бити смртоносан за старије од 65 година и хроничне болеснике, ови политичари од данас неће моћи на улицу

Забрана кретања, односно изласка из куће за лица старија од 65 година у градовима, данас је ступила на снагу. Свако ко се затекне на улицама, биће подложан кривичном гоњењу.

Фото: Н.С.

Одлука је донесена јер подаци стручњака показују да су старији од 65 година посебно угрожени коронавирусом (огроман проценат умрлих припада овој категорији, и категорији хроничних болесника). Иначе, због тога што је хронични болесник, министар привреде Горан Кнежевић већ 4 дана је у самоизолацији.

Истраживали смо који све политичари су старији од 65 година, и неће се појављивати у јавности до окончања кризе.

Драгољуб Мићуновић има 83 године. Рођен је 1930. у Топлици на југу Србије, и за њега од данас важе правила кућног карантина.

Некадашњи председник Савезне Републике Југославије, премијер Србије и лидер Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница има 75 година и за њега такође важи забрана изласака на улицу.

Војислав Шешељ је један од оснивача и председник Српске радикалне странке има 65 година и улази у ризичну категорију.

Весна Пешић, политичарка, боркиња за људска права и активисткиња, социолошкиња има 79 година и спада у веома ризичну старосну категорију.

Милутин Мркоњић, српски политичар, потпредседник Главног одбора Социјалистичке партије Србије (СПС), бивши министар инфраструктуре и бивши министар саобраћаја Републике Србије има 77 година и он такође мора да поштује правила строге излолације.

Јошка Броз, председник Комунистичке партије, унук Јосипа Броза Тита, мораће такође у самоизолацију, јер има 72 године.

Вук Драшковић, председник СПО, има 73 године и такође од данас неће моћи да излази напоље због коронавируса.

Славица Ђукић Дејановић, министарка у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику, има 68 година, и неће моћи до даљњег да буде у јавности.

Веља Илић, председник Нове Србије, има 69 година, и мораће у самоизолацију због коронавируса.

Милан Кркобабић, председник ПУПС и министар у Влади Србије, има 67 година, и мораће, попут већине припадника своје странке, да остане у кући док не прође опасност од коронавируса.

Богољуб Карић, председник покрета Снага Србије и један од најуспешнијих српских бизнисмена, напунио је у јануару 66 година, и такође спада у категорију оних на које се односи одлука Владе.

Жарко Кораћ, оснивач Социјалдемократске уније, има 73 година, и мораће остатак Ванредног стања да проведе у стану.

Томислав Николић, српски политичар и председник Републике Србије од 2012. до 2017. године има 68 година и за њега ће важити строге мере које се примнењују од данас.

Подсећамо, председник Вучић, који се синоћ обратио грађанима након консултација са политичким партијама и седнице кризних штабова, најавио је ригорозније мере, односно забрану кретања за старије од 65 година:

– Од сутра од 10 сати у свим урбаним срединама забрањен је излазак старијима од 65 година, у сеоским срединама старијим од 70 година. Ако буде потребе, биће смањена та граница и у сеоским срединама на 65 година. Морају да остану у својим кућама, молим наше старе да то разумеју. Покушаћемо да до свих домова дођемо уз помоћ младих људи до 25 година. Тамо где не буде могло, отворићемо продавнице, да могу да пазаре недељом од 4 до 7 ујутро, када никога нема на улицама – рекао је Вучић синоћ.

Ова забрана кретања не односи се на лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ, као и на одређене групе пољопривредних произвођача.