Прочитај ми чланак

Да ли ће црногорска обала бити место одмора за „пијане НАТО окупаторе“?

0

sveti stefan6

У тренуцима када се актуелна власт у Подгорици свим силама труди да Црна Гора постане део нечега што се у њиховој интерпретацији обично назива „евроатлантском заједницом народа“, односно просто речено само још једна чланица НАТО алијансе, у правилу остају скрајнута по страни нимало пријатна искуства других земаља са тим истим војним савезом.

Међутим, нека од тих искустава, која се тешко пробијају до шире јавности, нуде упечатљиву слику онога на шта би сасвим извесно у том случају личила и туристичка земља попут Црне Горе. Ради се о томе да је прошлог месеца у оквиру војних вежби, у летонску луку Вентспилс на обали балтичког мора стигао контигент НАТО војника. Наравно, то можда не би представљало никакву необичну активност, да се војници западног војног савеза том приликом нису понашали као прави окупатори и на тај начин показали шта заиста мисле о земљи домаћину.

Наиме, како је изјавио градоначелник тог места Ајварс Лембергс, „морнари са натовских бродова се понашају као окупационе снаге које не поштују локалне законе“, а то је још детаљније објаснио тако што је дословно рекао да се „морнари НАТО-а у Вентспилсу понашају попут свиња јер игноришу летонске и општинске законе“.

Он је без имало околишања и улепшавања стварности рекао за припаднике НАТО пакта који бораве у његовом граду – да су „пијани, уринирају у јавности, по излозима продавница, и повраћају“.Штавише, градоначелник Лембергс је казао и то да се страни војници понашају као окупатори који не признају суверенитет Летоније, а као најбољи доказ за то је навео недавни инцидент у тој луци када се неколико морнара НАТО-а жестоко потукло са тамошњим становницима, који су по његовим речима само бранили једну локалну жену од узнемиравања. Осим тога, градоначелник поменутог приморског места је упутио жалбу лично генералном секретару НАТО пакта Расмусену, зато што је после доласка 26 бродова Алијансе у том граду повећан број пријава полицији.

Наравно, није нимало тешко замислити исту такву ситуацију и у црногорским приморским градовима у случају да се заиста оствари жеља подгоричког руководства да се Црна Гора прикључи западном војном савезу. А поготово би се без великог мисаоног напора могло закључити шта би за развој туристичке привреде, од које доминантно зависи раст црногорске економије и животни стандард грађана, значило појављивање на црногорској обали „пијаних морнара који повраћају по излозима, узнемиравају жене и туку се са мештанима“, како је то детаљно и сурово реалистично описао летонски градоначелник.

Међутим, судећи по најновијој изјави црногорског премијера Мила Ђукановића, за њега је очигледно императив прикључење НАТО пакту, с обзиром да то по његовом тумачењу наводно представља – „инструмент за јачање стабилности на Балкану“, и то упркос чињеници да већина грађана Црне Горе не дели такво мишљење. А њихов став је, иначе, сасвим разумљив и логичан. Јер чак и да не постоји ни један други разлог, градоначелник летонског града Вентспилса, у коме још увек бораве НАТО морнари које је описао као „пијане окупаторе“, све им је објаснио.

(Глас Русије)