Прочитај ми чланак

ЦРТА потврдила: У Београду се догодила велика крађа, СНС није победио на изборима

0

Избори у Србији протекли су у сенци огромног броја нерегуларности - од отворене куповине гласача, до њиховог "пресељавања" како би побољшали изборни резултат Српске напредне странке у местима и општинама где је потребно, нарочито у Београду. Након што су опозициони лидери истакли да због свега тога неће признати резултате избора у Београду, са својим налазима изашла је и посматрачка мисија ЦРТЕ из које истичу да су драстичне злоупотребе права бирача, закона и институција ескалирале на изборни дан, те да резултат гласања у престоници Србије не одржава вољу грађана.

Из посматрачке мисије ЦРТА истакли су да изражавају велику забринутост у односу на квалитет парламентарних избора, односно њихово удаљавање од стандарда за слободне и поштене изборе.

„Због обима и врста изборних злоупотреба у Београду закључујемо да резултати београдских избора не одражавају слободно изражену вољу бирача који живе у њему“, наглашавају из ЦРТЕ.

Поред тога, из ЦРТЕ су нагласили да је на пет процената бирачких места за парламентарне изборе и на девет процената бирачких места за београдске изборе забележене неправилности које су непосредно компромитовале изборне резултате на тим бирачким местима.

„У поподневним и вечерњим часовима изборног дана постојао је јасан тренд изразитог раста броја случајева унапред попуњених гласачких листића и незаконитог присуства трећих лица на бирачким местима, посебно у Београду. Такође, у Београду се до краја дана утростручио број места на којима су забележени случајеви да се неко потписао у извод из бирачког списка уместо бирача, у поређењу са првом половином дана. Бирачка места су затворена у околностима забрињавајућег пораста броја случајева вођења паралелне евиденције унутар и изван бирачког места, организованог довођења бирача, сумњивог кружења аутомобила око бирачких места… Изборни дан је био такође обележен повредама тајности гласања и непроверавањем идентитета бирача“, истичу из ове организације.

„Морали смо поподне да изађемо и да кажемо да не признајемо крађу“

Председник странке „Србија-центар“ и један од лидера коалиције „Србија против насиља“, Здравко Понош, написао је на друштвеној мрежи X да је опозиција погрешила што није одмах изашла поподне са ставом да не признаје резултате очигледне крађе избора, те да немају право да одустану од изборне воље грађана.

„Нажалост, излазност није била довољно велика да надокнади бруталну крађу. Избори у Београду нису били избори, били су „арена“. Погрешили смо што нисмо одмах поподне изашли са ставом да не признајемо резултате очигледне крађе. Никада Вучићев режим неће дозволити регуларне изборе у Србији. Томе можемо да се супротставимо на два начина: Да нас изађе више него што они могу да украду или да не признамо покрадене изборе. Прва могућност је пропуштена. Опозиција нема право да одустане од друге могућности. Није покрадена опозиција, покрадени су грађани“, нагласио је Понош.

Алексић: Арена је само врх леденог брега

Ни Мирослав Алексић из Народног покрета Србије нема дилему да су избори у Београду „покрадени“, а да „Арена“ врх леденог брега. Како најваљује, вечерас у 18 часова организован је протест испред Градске Скупштине, а шетаће се и до ГИК-а.

„Ми смо јуче сведочили бруталном насиљу током дана, насиљу и крађи. (…) Није срамота изгубити, али је срамота красти. Овде је брутално покрадена изборна воља“, нагласио је Алексић.

Осврнуо се и на гласаче који су долазили у Београд на гласање. Како истиче, разлози због чега су се синоћ касно огласили на конференцији за новинаре је због тога што су у Београду већа бирачка места, а самим тим гласање је трајало дуже па су, како каже, хтели да буду сигурни у процене резултата.

„Неправилности су публиковане током дана. Ми смо Арену као такву открили, после тога су они њу испразнили. Проблем је што Арена није једина, Арена је била врх леденог брега. (…) То је доказ потпуног слома државе и не можемо ћутати на то“, истакао је Алексић за Н1.

У току је масован протест испред Републичке изборне комисије, Дејан Златановић извештава са лица места: