• Почетна
  • ВИДЕО
  • ЦРНА ГОРА – ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Опозиција дала шансу Ђукановићу и обуставила демонстрације! (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА – ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Опозиција дала шансу Ђукановићу и обуставила демонстрације! (ВИДЕО)

0

faca2408625a8628e960dcde3d8d2723

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић око 18:30 часова напустио је авионом Црну Гору, казао је лидер НОВА-е Андрија Мандић на протестном окупљању у центру Подгорице.

ДПС: Ђукановић није напустио Црну Гору

“Мандић је своје присталице и укупну црногорску јавност слагао у тренутку када је премијер Ђукановић предсједавао сједницом Савјета за националну безбједност Црне Горе, која се одржава свега 500 метара даље од Трга на коме је Мандић покушао да прошири своју лаж,” истичу у ДПС-у

Више хиљада људи окупило се на протесту Демократског фронта (ДФ) у Подгорици, гђе су поставили ултиматум премијеру Милу Ђукановићу да до суботе донесе одлуку о прелазној Влади. У супротном, како је поручио лидер ДФ-а Aндрија Мандић, „цијела Црна Гора долази у суботу у Подгорицу“.

На протесту су забиљежени мањи инциденти, но протести су се завршили у миру око 20:30 после чега је окупљени народ кренуо да се у миру разилази.

Први утисак је да је распустивши данашње демонстрације црногорска опозиција, предвођена са Демократским фронтом, направила још већу грешку, него што је урадио Мило  Ђукановић, у ноћи петак на суботу, када је наредио да се прекину са бруталном полицијском силом више од двадесет дана непрекидни, у центру Подгорице, мирни протести опозиције против прозападног и криминалног режима Мила Ђукановића.

Уместо да Демократски фронт задржи окупљени народ на улици, и покуша да изнуди вечерас преговоре са владајућом ДПС странком о прелазној Влади, која би организовала прве слободне изборе у ЦГ и водила земљу без садашњег премијер Ђукановића, до ново изабране демократске владе, он је дао до суботе рок садашњем корумпраном режиму време да се консолидује и да користећи уцена и заштрашивања разбије успостављено јединство опозиције и народа и тако уз помоћ мафијашких метода одржи даље на власти.

crna gora protesti podgorica 45 d

Фото: vijesti.me -Зоран Ђурић

Пратите ток протеста:

21:00 Како јављају читаоци из ЦГ редакцији Србин.инфо вечерас је у тој држави веома ограничен интернет саобраћај, као и мобилна телефонија.

Једна група бораца против Ђукановићевог режима се пробила кроз полицијске блокаде из Бара, друга из Никшића. Део полиције је пасиван и не омета демонстранте, други држи уперене цеви. Ђукановић је организовао Цетињане да му дођу у помоћ. Тренутно је напето око аеродрома, јер демонстранти покушавају да спрече бекство режимлија.

20:40  Скуп је званично завршен. Већина грађана се мирно разишла са Трга републике уз аплаузе.

20:35  Мисија ОЕБС-а у Црној Гори изразила је данас забринутост због насилних догађаја у центру Подгорице и позвала све стране да демонстрирају суздржаност.

20:30 Трг Републике u Подгорици је вечерас био препун слободних грађана Црне Горе који су изразили жестоки бунт против диктаторског режимаМила Ђукановића. Било  је довољно грађана да пошаљу јасну  и снажну поруку да до суботе мора бити основана прелазна Влада која ће организовати прве фер и слободне изборе у историји ЦГ. Уколико то не буде остварено, у суботу ће опозиција организовати још већи скуп на који је најављено да долазе грађани из цијела Црна Гора.

crna gora protest podgorica 3

20:20 Полиција у све већем броју отказује послушност Ђукановићу. Управо је у јавности на друштвеним мрежама појавило писмо подршке припадника Управе полиције Црне Горе из Подгорице – погледајте слоку доле:

crnogorska policija podrska demonstracijama _o

20:12 Медојевић је поручио да не нема предаје, и да је „ово права Црна Гора“. Окупљени скандирају „Побједа, побједа!“

20:10 Мандић је позвао окупљене да се мирно разиђу и „да се спремимо за суботу“. На скупу су се могле видјети само црногорске заставе.

20:07 Лидери ДФ-а су се вратили на Трг републике.

„Имамо план како да смијенимо диктатора“, казао је окупљенима Андрија Мандић. Он је позвао коалиционе партнере ДПС-а да напусте Владу.

„Грађани дошли без јавног позива, а тек ћемо их у суботу позвати ако Ђукановић не поднесе оставку“, казао је Мандић.

20:00 Испред Скупштине је дошло до сукоба неколико маскираних особа и полиције. Бачен је и сузавац! Колона се разбјежала ка Улици слободе. Кордон полиције налази се на улазу у Карађорђеву улицу.

19:59 Једном учеснику протеста је позлило и он је пребачен преко ограде која је постављена испред Скупштине.

19:57 Мањи инцидент је избио код Скупштине, гдје је бачено више бакљи. Лидери ДФ-а покушавају да спријече сукобе. Полиција је испалила сузавац и прије инцидента.

19:56 Редари су аплаудирали кордону полиције поред којег пролазе, а они су им одговорили махањем.

19:55 Редари из ДФ-а покушавају да наговоре младиће који изазивају мање инциденет да скину капуљаче. Међутим, они то одбијају.

19:48 Неколико групица маскираних младића покушава да уђе у Улицу Станка Драгојевића и гађа полицајце бакљама. Већи дио колоне демонстраната наставио је ка Скупштини, док су редари казали да маскирани појединци нијесу дио протеста већ „убачени људи“.

19:45 Полиција је блокирала Улицу Станка Драгојевића, а редари усмјеравају лидере ДФ-а и колону да се крећу поред Скупштине и да избјегавају инциденте.

19:41 Неколико каменица је бачено на зграду ДПС-а. Није дошло до већих инцидената.

19:38 „Они који нападну полицију су против протеста“, поручили су организатори протеста.

19:35 Мандић је поставио ултиматум властима: До суботе прелазна влада или долази цијела Црна Гора у Подгорицу. Он је замолио присутне да нико вечерас не изазива насиље.

„Ако до суботе не формирају прелазну владу и не падне Ђукановић, долази цијела Црна Гора у Подгорицу.“ Мандић је позвао људе да се врате на Трг републике и да то ураде „мирно и полако“.

19:31 Андрија Мандић најавио „да има нешто важно да каже“.

19:26 Колона је стигла испред зграде МУП-а, гдје су их дочекале јаке полицијске снаге, и полицијски пси. Андрија Мандић апелује на окупљене да се смире страсти и да се избјегне било какав инцидент.

677ee9e2dc000b93b1019a3dcec1671f

19:24 Колона демонстраната пролази поред зграде старе Владе. Могу се чути повици „Мило, лопове“. Саобраћај на Булевару Светог Петра Цетињског није обустављен, али аутомобили и аутобуси пропуштају колону.

19:21 Грађани су мирно прошли поред Скупштине и упутили се преко Блажовог моста. Све протиче мирно, без инцидената.

Мандић: Ђукановић напустио земљу >>>

19:17 Колона је ушла у Булевар Светог Петра Цетинског и иде ка Скупштини.

19:16 Први полицијски кордон постављен је у Улици Вука Караџића према Влади Црне Горе. Колона пролази поред кордона без већих инцидената. Полетјело је неколико флаша.

19:14 Посланици се држе руку под руку и предводе колону која се креће Улицом слободе у правцу моста Браће Златичанин.

f6e240c49b62c05b62601a4752d94240

19:10 Саобраћај око ужег центра града се одвија несметано. У Улици слободе нема припадника полиције.

19:08 Окупљени грађани кренули са Трга републике ка Улици слободе. Колону предводе послници ДФ-а.

19:06 „Свако да буде миран“, поручио је лидер Нове Андрија Мандић. Он је казао да је премијер Мило Ђукановић око 18:30 часова авионом напустио земљу.

Затражио је да сви учесници протеста буду мирни и да се понашају достојанствено.

19:02 Сузавац је, наводно, бачен у Улици Станка Драгојевића, али се маса не разилази.

18:59 Окупљени грађани скандирају „Мило, убицо“ и „Готов је“.

18:58 Лидери ДФ-а, међу којима су Небојша Медојевић и Бранко Радуловић, прикључили су се учесницима протеста. Они би требало ускоро да се обрате присутнима.

18:54 На протестно окупљање стигли и посланици ДФ-а Андрија Мандић, Славен Радуновић, Страхиња Булајић, Коча Павловић и Милутин Ђукановић.

На протесту се окупило више хиљада грађана.

Мандић је апеловао на грађане да буду мирни и да се понашају достојанствено.

„Нећемо да правимо никакво насиље, нећемо да упадамо ни у какве институције“, поручио је Мандић.

„Диктатора морамо да оборимо, обарање Владе је задатак број један сваког часног грађанина”, казао је јуче лидер НОВА-е најављујући вечерашње окупљање.

Извор: Србин.инфо, Вијести.ме, in4s.net