Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић: Владајућа коалиција се налази у конфузији!

0

Јовановић оценио је вечерас да ће конфузија у владајућој коалицији довести до избора у 2013. години.

„Сигурно је да ће нас последица конфузије у којој се налази владајућа коалиција сигурно довести до избора у години која је пред нама“, рекао је Јовановић за Радио телевизију Србије.

Он је навео да су избори озбиљан посао, да смо у прошле изборе ушли „на хаотичан начин“, додавши да није за то да сада будемо земља са том врстом политичке нестабилности, али да је сигурно да ће конфузија у владајућој коалицији довести до избора у години која је пред нама.

Јовановић је као партнер ЛДП-а навео Демократску странку, Лигу социјадемократа Војводине и партије мањина док је, „у овом тренутку“ одбацио могућност сарадње са напредњацима и социјалистима.

„Ако говоримо о људима са којима сарађујемо, са којима треба да сарађујемо, чији су бирачи најближи ономе што ми видимо као ЛДП, то је ДС, ЛСВ и представици мањинских странака“, рекао је он.

Уз напомену да ЛДП са представницима тих странака дели исти сензибилитет, Јовановић је навео да „у овом тренутку не видимо простор за нашу сарадњу са (лидерима СНС и СПС) Вучићем или Дачићем“.

„На економском плану постоји нека наклоност (лидера УРС-а Млађана) Динкића тим идејама, покушао је да кроз нас практично реализује неке своје циљеве јер није било довољно подршке унутар владајуће коалиције, али је то премало да би могао да кажем – ми ћемо сарађивати сутра у неком заједничком изборном наступу“, рекао је он.

Јовановић је оцнеио да је косовска платформа усмерена ка промени односа снага владајућих странака у Београду а не на решавању проблема Косова.

„Не мислим да је платформа алтернатива – мислим да је платформа радикализација у политичком односу Београда према Косову са амбицијом да се промени однос у самој Србији унутар оних који данас чине власт а не како ће да реши проблем Косова“, рекао је Јовановић.

Он је за Радио телевизију Србије поновио да ће ЛДП јако тешко подржати ту платформу коју је председники Томислав Николић прошле седмице представио представницима опозиције а потом и Србима са Косова и Метохије.

Јовановић сматра да је уобичајно и очекивано то што су Србија са Косова подржали ту платформу јер „нараво да ће Срби са Косова бити лојални свом председнику“.

Уз констатацију да је „јако тежак“ положај нашег народа на Косову, лидер ЛДП је навео „и да они између осталог доста трпе и због тога што су лидери тог народа одувек водили превише рачуна о интересима политичких централа странака које на Косову заступају“

“ То није само обележје сада напредњака или социјалиста тако је било и у времену Милошевића, тако је било и у Хрватској у БИХ“, рекао је Јовановић.

Упитан о борби против корупције, Јовановић је поновио и да ЛДП не подржава „њихову борбу против корпуције“ и да је реч о политичкој кампањи.

„Реч је о политичкој кампањи – ако желимо да говоримо о борби против корупције онда ја желимо да говорим о систему, о демократском друштву о јаким институцијама а не о опсесији једног човека који је сам себе препознао као Елиота Неса“, рекао је он прецизирајући да мисли на првог потпредседника Александра Вучића.

На опаску новинара да и Вучић говори о систему, Јовановић је одговорио да „он тај систем не успоставаља а када треба да га успостави онда нам понуди таблоиде чији је једини уредник у Србији“.

Упитан да ли брине због оптужби да поново брани недавно ухапшеног Мирослава Мишковића, лидер ЛДП је рекао да размишљаа о Србији „а то што ће неко рећи давно је престало да ме обавезује и због тога не желим да ћутим“.

„Ја браним Србији а у Србији дефинитифно не можете говорити о борби против корупције када нема спремности да се граде институције, да се усвајају нови закони и ако се уместо департизације нуди једнопартијски систем коме треба да се препусти читава земља“, рекао је он.

 

(Танјуг, РТС)