Прочитај ми чланак

ЧЕДА УДАРИО НА ДОДИКА: Стравичан злочин над Бошњацима се зове геноцид, укинути РС

0

БЕОГРАД - ЛИдер ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је данас да је председнику РС Милораду Додику екстремни национализам једини преостали алат за очување власти, која ће њему пружити краткотрајну корист, али ће трајно угрозити интересе српског народа, једнако у Србији и Републици Српској.

ceda jova

„Коришћење речи ‘геноцид’, којом је описан стравичан злочин над Бошњацима у Сребреници, од које константно бежи већина српских политичара, није израз ничијег хира, мањег патриотизма или националне издаје, већ је признавање чињенице утврђене кроз више судских процеса, које признају све европске институције и сви трезвени људи, без обзира на националну или политичку припадност“, саопштио је Јовановић.

Према његовим речима, ако Додик размишља да прихвати предлог Александра Вучића да дâ сагласност да Босна и Херцеговина потпише протокол о прилагођавању Споразум о стабилизацији и придруживању Европској унији, „мораће имати у виду да се тај исти 11. јул у ЕУ обележава као Дан геноцида“.

Јовановић сматра да будућност Републике Српске и српског народа у Босни и Херцеговини зависи од спремности да учествује у стварању функционалне Босне и Херцеговине.

„Све док политичари као Додик своју судбину буду везивали за вечито саплитање Босне и Херцеговине у покушају да постане нормална држава, док ратну политику буде спроводио другим средствима и док не буде постојала способност да се разуме туђња патња и да се поштују туђе жртве, наша будућност, са које год стране Дрине да живимо, биће једнако неизвесна и трауматична, као што је то, превише пута до сада, била и наша прошлост“, рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП сматра да „од наше способности да будемо другачији од Додика, и свих који су пре њега радили оно што он ради данас, зависи не само наша боља будућност, него и наш опстанак“.

Додика је, поред осталог, раније данас изјавио у Београду да нема проблем са тим да неко оде у Сребреницу, али да то што је урадио Јовановић, он никада неће.

„Јовановић мисли да треба да се укине РС. Нека дође мени да то прича у Бањалуку или било где у РС. Он је изван времена и простора, он је у суштини политички неконтролисана навођена ракета…“, рекао је Додик.

Он је навео да документ о дозволи да се приводе српске жене постоји и да постоје судови и тужилаштва која не желе да виде та страдања.

„Ми морамо да наставимо да се боримо за ту врсту истине. Никада нисам чуо претензије државног руководства Србије ни према било чему осим да се заштите интереси српског народа. Не желимо да прихватимо њихове лажи и стереотипе као готову ствар као што је то урадио Чедомир Јовановић“, рекао је Додик на конференцији за новинаре са премијхером Александром Вучићем.