Прочитај ми чланак

Немачка: Почетак деиндустријализације, пад инвестиција и масовна отпуштања

0

Због неповољних пословних услова у Немачкој, попут високих цена енергената, много новца се одлива у иностранство, тврди председник немачког удружења послодаваца. Немачка је до сада изгубила преко 300 милијарди евра

Високе цене енергије, порези и бирократија само су неки од проблема са којима се суочава немачка привреда, која је, према савезном министру економије Роберту Хабеку, већ изгубила конкурентност, извештава „Шпигл“.

Ниво поруџбина и даље опада, највише у производном сектору. У марту је овај ниво смањен за још 0,4 одсто, саопштио је Савезни завод за статистику.

Паду у марту, као и претходних месеци, највише су допринела кретања у аутомобилској индустрији.

И Алекандер Кригер из банке „Хаук ауфхаусер ламп приватбанк“ препознаје изразито негативне трендове у немачкој привреди: „Залихе се топе, због чега опада и искоришћеност производних капацитета. Пад конкурентности отвара многе нове проблеме.“

Према подацима Института Ифо, конкурентска позиција немачке индустрије у ЕУ и на светским тржиштима погоршава се већ две године заредом. Унутар ЕУ овај тренд је присутан од трећег квартала 2022. Исто важи и за светска тржишта, где је овај тренд присутан још од првог квартала 2022. године.

Председник удружења послодаваца „Гезамтметал“ Штефан Волф упозорава на тренд пресељења немачких компанија у иностранство: „Реч је о почетку деиндустријализације. Из Немачке одлазе многе компаније.“

Тренутно су посебно погођене компаније из аутомобилске индустрије и индустрије добављача.

„Због лоших услова у Немачкој, много новца се одлива у иностранство“, додао је Волф. „До сада смо већ изгубили преко 300 милијарди евра“, истакао је.

Овај губитак је већ драматичан. Без великих инвестиција у Немачкој, пашће продуктивност, што ће још више смањити немачку конкурентност.

Волф препознаје и прве знаке масовног отпуштања Немаца: „Већи добављачи у аутомобилској индустрији већ су најавили отпуштања.“

„Ако се нешто ускоро не промени, имаћемо велико смањење броја радних места, посебно у производњи“, додао је.

Председник „Гезамтметала“ процењује да ће укупни губитак радних места у наредне три до четири године износити 40.000 до 50.000.

Према савезном министру економије Роберту Хабеку, Немачка је већ изгубила конкурентност, због чега су привреди хитно потребни додатни владини подстицаји. Прилив страних директних инвестиција је прошле године опао за 12 одсто, осетно више него у остатку ЕУ.
Све до захтева интервенције владе. „Држава мора да троши новац, посебно сада,“ упозорио је Волф.

Према подацима Немачког економског института, стране компаније су прошле године у Немачку уложиле тек 22 милијарде евра, што је најнижи ниво у последњих десет година.