Прочитај ми чланак

ЧАНАК ИЗ БАРСЕЛОНЕ: Ситуација је доста чудновата

0

Председник ЛСВ Ненад Чанак који се налази у Барселони каже да је ситуација "доста чудновата".

Он је истакао и да је отишао тамо на дан референмдума о независности Каталоније како би видео својим очима догађаје и како све то изгледа јер су овакве ствари велики изазов не само за Каталонију и Шпанију већ и за читаву ЕУ.

„Ово је велики тест демократије“ рекао је Чанак у телефонској изјави Тањугу из Барселоне.

„Ситуација је доста чудновата – са једне стране доста је страсти на улицама и то се види, јер ураво су прошле провладине демонстрације носећи шпанске заставе уз јаку полицијску заштину, а са друге стране је велика гужва, много људи излази да гласа носећи каталонске заставе и певајући каталонске песме“ пренесо је утиске Чанак.

Како наводи каталонски представници власти су јавно позвали све који буди излазили на референум да у случају да се појави полиција не ступе ни у какав конфликт и да не пружају никакав отпор.

„Колико сам успео да видим то је заиста тако“ рекао је Чанак који је додао и да је на пар места било случајева да се ватрогасци поставе између полиције и грађана који су дошли да гласају.

Чанак каже и да је у једном тренутку изгледало да ће све прерасти у „шире насиље“ али да у протеклих пар сати изгледа као да се ситуација смирила.

Међутим лидер ЛСВ не искључује могућност ескалације насиља накјон завршетка референдума и када буде почео да се носи материјал са гласачких места.

Он је рекао да је чињеница да нико не зна који су планови каталонских власти, и објуашњава да док су најављивали потезе полиција је пратила шта говоре и по томе једноставно „одсецала“ могућност да то и спроведу.

„Све се одвија у дубокој тајности, из владе Каталоније се повлаче потези тако да се апсолутно не зна шта ће се догађати ноћас“ оценио еј Чанак.

Како каже дошао је да би се својим очима уверио како то све изгледа „због тога што су овакве ствари велики изазов не само за Каталонију и Шпанију већ и за читаву ЕУ јер је ово велики тест демократије“.

„Нико од нас који смо ту не подржава априорно било који резултат референдума већ искључиво референдум као начин да се грађани изјасне и изнесу своју вољу“ подвукао је Чанак.

Он наглашава да је чињеница да Каталонија по Уставу Шпаније нема право да прогласи независност и додаје:

„Сматрам да би овај референдум, све да је и одржан у најлегитимнијем и најлегалнијим оквирима, имао доста сумњиве правне основе за доношење било какве одлуке о независности, али имаће озбиљне политичке последице јер после овога би се морало продискутовати да ли може да опстане овај и овакав Устав Шпаније“ реклао је лидер ЛСВ.

Сматра да после овога централизована Шпанија каква је данас са положајем Каталоније какав је данас више неће моћи да опстане

Додаје и да су из каталонских власти „заузети оперативом“ те да је разумљиво да не могу још да се баве гостима из других земаља али и наводи да има за сутра договорене састанке, у парламенту и у влади Каталоније.