Прочитај ми чланак

БУРА У СКУПШТИНИ: Оштри дуели Вучића са лидерима опозиције (ВИДЕО)

0

Посланици Скупштине Србије расправљали су данас о избору нове владе, пошто је мандатар Aлександар Вучић јуче, током шест сати излагања, представио програм који као главни циљ, како је рекао, има просперитет и подизање животног стандарда свим грађанима. Након 12 сати расправе, седница је прекинута и биће настављена сутра у 10 сати.

skupstina srbije s.i. n.s.

Лидер ДЈБ Саша Радуловић рекао је вечерас новинарима у скупштини да су посланици те партије напустили седницу због, како је рекао, вербалног насиља према њима.

Радуловић је казао да је посланик Марјан Ристичевић „кренуо да прави циркус“, а да га председница парламента није упозорила због тога и додао да он такве ствари неће трпети.

22:04 – Наставак седнице сутра у 10 сати

Седница Скупштине Србије прекинута је вечерас након излагања посланика СПС и кандидата за министра Aлександра Aнтића и биће настављена сутра у 10 сати.

21:47 – Живковић: Експозе од шест сати је бесмислен

– Прошло је 100 дана од избора и добићемо нову владу сутра. Aли има ствари које нису нормалне. Није нормално да неко ко има већину чека на избор владе 100 дана. Који је смисао писања експозеа од шест сати, осим да би само толико трајао? – рекао је Зоран Живковић, председник Нове странке Зоран Живковић, оцењујући то бесмисленим. Живковић је, обраћајући се мандатару, али и грађанима који седницу Скупштине „прате на интернету, пошто ТВ преноса нема“, подсетио и на афере које су пратиле претходну владу као што су пад хеликоптера и рушење у Херцеговачкој улици у Савамали.

21:26 – Зукорлић: Гласаћемо за нову владу

Посланик Бошњачке демократске заједнице Муамер Зукорлић рекао је да ће ова партија подржати рад нове владе због побољшаних односа између Бошњака и Срба у Санџаку.

– Можда не бисмо гласали за једног или два кандидата, али пошто се о кандидатима за нову владу гласа у пакету, подржаћемо њен рад – рекао је Зукорлић

21:10 – Мартиновић: Експозе је научни рад

– Експозе мандатара Aлександра Вучића је својеврсни научни рад, јер се дотакао надлежности сваког министарства и ниједан детаљ му није промакао. Зато овај експозе има највише страница од 2001. године, јер су се претходни премијери појављивали да нешто прочитају про форме. Ово је најбољи програм за напредовање Србије у наредне четири године – казао је Aлександар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС и оценио да је претходна Вучићева влада „успоставила макроекономску стабилност и ред у систему јавних финансија“, те да је Србија у време честих терористичких напада у Европи „мирна и стабилна земља“.

20:53 – Посланици ДЈБ напустили седницу

Након „вицкастих“ провокација које је посланик Маријан Ристичевић (ПС-НСС-УСС) упутио на рачун опозиционих посланика и посебно ДЈБ, посланици ове странке су подизањем пословника покушали да затраже реплику.

– Шта, да нисам повредио јеловник? Молим вас, искључите вентилацију овде, ако већ машу, нека буду макар енергетски ефикасни – рекао је Ристичевић, што је дочекано смехом бројних посланика. Пошто нико, па ни председавајући, нису реаговали на то, посланици ДЈБ су напустили седницу.

20:45 – „Направили смо златну коку од аеродрома“

Држава није уплатила ни динар више Ер Србији од онога што је била њена уговорна обавеза према Етихаду, изјавио је мандатар Aлександар Вучић, истичући и да је влада од Aеродрома „Никола Тесла“ направила „златну коку“, спремну за концесију.

vucic expoze skupstina srbije s.i.

Вучић је, одговарајући на критике лидера ДЈБ, рекао да Радуловић не зна да тумачи пословне резултате, нити зна које су биле уговорне обавезе у формирању заједничке компаније Ер Србије са Етихад ервејзом.

Он је истакао да је аеродром раније вредео око 50 милиона евра, док данас, ако би био понуђен на концесију на 25 година, вреди 350 милиона евра.

– Плус консешн фи између 10 и 15 милиона евра сваке године, па ви израчунајте. Од нечега што никакву вредност није имало направили смо златну коку Балкана, а не само Србије, али не можете то да признате – истакао је Вучић и додао да је у томе „све транспарентно“.

20:30 – Смех у сали због позивања на пословник пред камерама

Након што је Вучић рекао да зна колико је „Радуловић радио као министар“, да то „сви знају, па зато нико не жели да сарађује са њим“ и да су су му се „смејали чак и они који су га тапшали по рамену“, Радуловић је подигао „Збирку прописа“, тражећи реплику, али је Вучић наставио да говори уз речи „можете ме прекидати и гласом и визуелно, али мени то не смета“.

– Ето, докажите сада колико сте вредни – рекао је Вучић, након чега су сви присутни посланици ДЈБ, у тренутку када су их снимале камере, устали са „Збирком прописа“ у рукама, што је изазвало смех мандатара са говорнице и бројних посланика власти.

– Добро је што сте унели мало релаксације у овај озбиљан посао – додао је Вучић.

20:16 – Радуловић: Главни проблем партијска запошљавања и корупција

Чим је Саша Радуловић почео да говори, посланици су бучно разговарали и добацивали, након чега је он од председавајуће Маје Гојковић затражио да „уведе ред у Скупштини“, а потом је оценио да је Вучићев експозе сличан ономе од пре две и по године.

– У Србији је систем искривљен, тако да је оном ко је вредан и радан све узбрдо, а ко се учлани у политичку странку, њему је низбрдо. Централни проблем Србије је партократија, односно партијски паразитски систем, не нашу државу у нашој земљи, него њихова земља у нашој. Имамо партијска запошљавања, тај систем не важи само за јавна предузећа него и за установе. Кад људи са измишљеним дипломама долазе на измишљена радна места. Ми немамо вишак у предузећима на терену, имамо вишак радних места у канцеларијама – рекао је Радуловић, означавајући и корупцију као један од главних проблема, наводећи пример Фонда за развој из којег је кроз невраћене кредите „бачено две милијарде евра“.