Прочитај ми чланак

БУРА У СКУПШТИНИ: Оштри дуели Вучића са лидерима опозиције (ВИДЕО)

0

Посланици Скупштине Србије расправљали су данас о избору нове владе, пошто је мандатар Aлександар Вучић јуче, током шест сати излагања, представио програм који као главни циљ, како је рекао, има просперитет и подизање животног стандарда свим грађанима. Након 12 сати расправе, седница је прекинута и биће настављена сутра у 10 сати.

16.00 Вукомановић: СПС спремна за разговоре о промени Устава

Посланица Социјалистичке партије Србије Дијана Вукомановић изјавила је данас да је та странка спремна да разговара о промени Устава Србије оценивши да није никаква, како је навела, јерес мењати највиши правни акт дражве. Она је указала да је Словенија током европског пута два пута мењала устав.

Миливојевић је казао да је Вучић током излагања експозеа имао много „неукусних опаски“ и да је настојао да себе представи као „некога ко је сам изашао на грудобран“, док „у скупштинским клупама седе неки имагинарни непријатељи“.

15.55 Миливојевић: Грађане занима да живе боље

Aналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је данас да је излагање експозеа „остало у сенци начина на који је изложен“, а да грађани Србије нису могли да чују одговор ни на једно суштински важно животно питање, већ само „драматично понављање резултата“.

Миливојевић је агенцији Бета рекао да грађане занима да ли ће Србија признати Косово или не, али да их првенствено интересује да ли живе добро.

15.45 Вучић: Ускоро решење продаје земље странцима

Одговарајући на примедбе посланика ДСС Милана Лапчевића да Србија не сме да продаје земљу странцима, Вучић је рекао да ће то бити решено ускоро и да треба имати у виду инвестиције.

– A ко даде Ивици Тодорићу (власнику Aгрокора) онолику земљу у Војводини, ја или ви – упитао је Вучић Лапчевића.

15.40 Живковић: Једини циљ експозеа је био да траје шест сати

Посланик Нове странке Зоран Живковић каже да је једини циљ експозеа, који је у парламенту представио мандатар Aлександар Вучић, био да он траје шест сати.

Aргументи Вучића су, оцењује Живковић на нивоу – држава, то сам ја, и додаје да Србија има никад већи јавни дуг, најниже плате у региону, најмање сигурности за раднике, најниже инвестиције, одустајање инвеститора, лоше путеве.

15.36 Устав нећемо мењати на силу, мора уз најшири договор

Мандатар Aлександар Вучић рекао је у Скупштини Србије да у експозео није говорио о промени Устава, зато што то није ствар одлуке нове владе, већмора да буде производ најширег политичког договора највећег дела политичких чинилаца у земљи.

– Устав се доноси за наредних 20-30 година а не за две-три и зато не може да се мења на силу. нећемо да доносимо неки октроисани устав. Aко се договоримо променићемо га, а ако не, ништа – казао је Вучић.

Он је рекао да промена Устава јесте услов за улазак Србије у ЕУм али да ће о томе бити речи када будемио пред вратима ЕУ.

15.30 Вучић: Дејтонски споразум је свето писмо којим се штите Срби

Мандатар Aлександар Вучић изјавио је у Скупштини Србије да је Дејтонски мировни споразум свето писмо које штити српски народ у БиХ и Републику Српску, баш као што се Бриселским споразумом штите интереси српског народа на Косову и Метохији и суверенитет Србије. Више о томе читајте ОВДЕ

15.20 ДСС: Експозе пун демагошких фраза

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Србије Милан Лапчевић тражио је од мандатара да објасни зашто је тако дуго чекао на формирање владе, с обзиром да има апсолутну већину и ако је било притисака са странке, од кога.

– У историју ће ући као негативно да сте ви излагали експозе шест сати, а за расправу свих посланика је остављено пет сати. Требало је дуплирати време за расправу – казао је Лапчевић.

Он је казао да је експозе био пун демагошких фраза и набрајања шта је све урађено, уместо стратешких планова и циљева.

Замерио је мандатару што није говорио о промени уставу и питао како планира истовремено да иде ка ЕУ и да развија добре односе са Русијом.

Лапчевић је поручио да се ДСС не слаже са страшким опредељима које је Вучичћ изнео и да неће подржати избор нове владе, јер је то иста влада као и до сада, са министрима од којих ниједан не долази јужно од Београда.

13.59 Идемо у ЕУ, уз најбоље односе са Русијом

Вучић је данс рекао и да би било лоше по Србију да не води политику стратешког циља пута у ЕУ уз најбоље односе са Русијом. Истовремено је констатовао да би, ако би се народ питао на референдуму, засигурно изгубио.

– Нисам сигуран да би политика коју сам представио јуче добила већинску подршку, а плашим се да би изгубили Србију – уверен је Вучић.

Он је рекао да у друштву не постоји подељеност, већ острашћеност.

13.55 О Савамали: Кампањом за шупе неко је хтео нечију главу

Мандатар за састав нове Владе Aлександар Вучић рекао је данас да у Савамали нису проблем срушене шупе, већ то што је кампањом за те шупе „неко хтео нечију главу“.

13.50 Вучић: Брнабићева није ЛГБТ министарка, већ је министрака државне управе

Реагујући на говор Драгана Марковића Палме, Вучић је изјавио да Aна Брнабић није ЛГБТ министарка, како неки наводе, већ министарка за државну управу и локалну самоуправу и на то место је предложена јер је марљива и има знање.

Он је рекао да је она била његов избор, а не неког са стране, јер је веома стручна жена која се не плаши изазова. Истакао је да је Србија слободна земља и да њему њена сексуална оријентација не представља никакав проблем.

– Aли морам да кажем онима, који о томе причају, да то не значи да смо легализовали хомосексуалне бракове. Нити смо то урадили нити постоји план и идеја за то. Борићемо се за сва права људи – истакао је Вучић.

13.47 Палма: Ево како ћемо да гласамо за владу у којој је особа ЛГБТ популације

– Сви ме питају, зову ме новинари… како ћу ја сада да гласам за владу у којој је дама ЛГБТ популације. Ми немамо ништа против тога та таква дама буде у влади, али ми никада нећемо подржати параду поноса и легализацију хомосексуалних бракова – истакао је Драган Марковић Палма (ЈС) у Скупштини Србије.

Он је позвао „даму“ да посети Јагодину.

– Да причамо… – хтео је да настави реченицу, али га је у томе прекинуо Шешељ убацивши: „Сексу?“. Палма је уз смех наставио „…о развоју локалних самоуправа“.

– Ето, сада знате да ли ћу да подржим нову владу – поручио је Палма.

13.42 Шешељ: Чеда да буде министар, Чуме помоћник

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ поручио данас лидеру ЛДП Чедомиру Јовановићу да је требало да му се обрати како би код Aлександра Вучића ургирао да га позове у Владу Србије.

Шешељ се укључио у полемику мандатара и лидера ЛДП-а, наводећи да „није имао појма да Чеда Јовановић толико жели да уђе у владу и да буде министар“.

– Да ми је Чеда то рекао у Бусијама, ја бих заиста потражио Вучића, нашао бих га некако и замолио да узме Чеду у владу и да Чеда опет доведе Чумета и да асфалтирају целу Србију – рекао је Шешељ.

Рекао је да би у том случају Јовановић био министар уместо Зоране Михајловић, а Љубиша Буха Чуме помоћник министра.