Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Какав опозициони савез је прихватљив за Двери?

0

Председник Двери, Бошко Обрадовић, данас је на конференцији за новинаре у Чачку говорио о могућностима за опозициону сарадњу. Двери ће у савез само под условом политике очувања Косова и Метохије у саставу Србије.

Ових дана у многим медијима се коментарише да ли ће Двери бити део једне опозиционе колоне или не. Због бирача и присталица Двери, као и других који су заинтересовани за ово питање, дужан сам да одговорим какав опозициони савез је за Двери прихватљив.

За Српски покрет Двери је прихватљива опозициона сарадња ради смене садашње власти, посебно када је у питању борба за слободу медија и фер и поштене изборе. Нико од нас у опозицији самостално тренутно не може да победи Вучића и зато је потребно сарађивати и укрупњавати опозиционе потенцијале. Али смена ове власти, са Вучићем на челу, није и не сме бити циљ сам по себи. То је нужан корак ка спровођењу политике и програма који ће уредити Србију. Зато опозициона сарадња мора почивати и на заједничким програмским тачкама. Себе видимо у једном озбиљном опозиционом савезу који би превазишао поделе на левицу и десницу, грађанско и национално, традиционално и модерно. Наша „црвена линијаˮ је очување Косова и Метохије у саставу Србије, и са свима који су за поштовање Устава Србије и Резолуције 12 44 СБ УН, а против да се тзв. независном Косову омогући чланство у УН, можемо да сарађујемо.

За Двери је веома важно да се у програму будућег опозиционог савеза и нове власти нађе породична политика, доношење закона о испитивању порекла имовине и незастаревање кривичних дела из приватизација, нова економска политика подршке домаћој привреди и пољопривреди, спречавање продаје националних ресурса, враћање отетих пензија, заштита банкарских клијената, укидање неправедног система јавних извршитеља и заштита презадужених породица, системска борба против криминала и корупције, заштита ћирилице, подршка Србима у региону и дијаспори, противљење ГМО и продаји пољопривредног земљишта, помоћ ратним војним ветеранима и радницима оштећеним у пљачкашким приватизацијама… О свему овоме сам последњих недеља разговарао са колегама из опозиције на основу мандата који ми је дало Председништво и Главни одбор Двери и постоји разумевање по тим питањима. Верујем да би овакав програм опозиције заиста био нешто ново на српској опозиционој сцени и у један такав опозициони политички савез Двери немају разлога да не уђу, јер он онда гарантује остварење наше политике за коју се залажемо годинама уназад.

За Српски покрет Двери није прихватљива сарадња са лажном опозицијом, тј. онима који сарађују са актуелним режимом, као што су Војислав Шешељ, Ненад Чанак и Чедомир Јовановић. Такође, за нас је неприхватљиво да будемо део опозиционог савеза који би се залагао за улазак Србије у овакву ЕУ по сваку цену, за чланство у НАТО или за одрицање од КиМ и потписивање правно-обавезујућег споразума са непостојећом државом Косово. Јер, у чему се разликује таква политика од актуелне Вучићеве политике? Вучића једино може и треба да смени другачија политика од Вучићеве.

Подразумева се и да не бисмо седели са онима који би од Двери тражили да се одрекнемо својих политичких уверења, а свакако поздрављамо ако их други прихватају и долазе на наше политичке позиције. За нас је недопустиво да напустимо свој програм због било каквог опозиционог савеза или доласка на власт. Ми нисмо као Вучић – ми држимо до принципа, морала и поштења у политици, и нисмо на продају.

Није спорно да међу нама у опозицији постоје неке идеолошке и политичке разлике, али треба нагласити да се можемо сложити око великог броја тема, знатно више него што многи мисле и очекују. Поставља се питање шта је важније: инсистирати на разликама и поделама у опозицији или се ујединити у један политички савез за смену власти? Многи се, такође, питају шта ће бити са нашим разликама ако се ујединимо? Постоји решење и за ове дилеме. Потребно је орочити прелазну Владу након Вучићевог пада на годину дана, ослободити медије и омогућити слободне изборе, а онда свако нека наступи онако како сматра да треба и нека представи свој програм, а грађани Србије нека слободно бирају без страха, уцена и притисака свих врста којима су данас изложени.

Дакле, Двери су отворене за опозициону сарадњу у циљу успостављања нормалног живота у Србији, али никако у циљу да после Вучића дође други Вучић који би наставио у истом правцу. Србији су потребне истинске политичке промене: и спољње и унутрашње политике, и кадрова на свим функцијама, и читавог система власти.

Када се буду знале све опције за потенцијалне политичке савезе у опозицији, Главни одбор Двери даће коначну реч. Без обзира на форму наставка опозиционе борбе, Српски покрет Двери се неће мењати и неће одступити од свог програма који данас побеђује широм Европе и који представља једину модерну европску политичку чињеницу у савременој Србији.

Ако може у Великој Британији, „Вишеградској четворкиˮ, Аустрији или Италији – политика Двери кад-тад победиће и у Србији.

Аутор је народни посланик и председник Српског покрета Двери.