Прочитај ми чланак

Број гласачких листића у кутији већи од броја бирача!

0

Извештај о резултатима гласања за изборе за одборнике Скупштине Општине Велика Плана показује једну од две ствари. Или они који су га сачињавали нису вични математици, или се ради о још једној у низу нерегуларности које из дана у дан испливавају.

Ако се погледа шта пише у Извештају, може се закључати да је од старта, још пре почетка гласања, било проблема. На ово бирачко место стигло је 36.237 гласачких листића, а у списак је уписано укупно 36.244. Дакле, ако међу оних 36.244 нема преминулих или мистично убачених бирача због чега фали још 7 листића? Да ли то значи да седморо грађана ове општине нису могли да остваре своје бирачко право?

Фото: А.С.

Такође, Извештај каже да је у овој општини број бирача који су гласали 18.110, а број гласачких листића у гласачкој кутији износи 18.132. Поставља се питање како је још 22 гласа доспело у кутију, колика је разлика између ове две бројке?

FOTO: Privatna arhiva

С једне стране, на почетку избора фали 7 гласова али се, с друге стране, не неки чудан начин створио вишак од 22 гласа.

Дакле, јасно је да није потребан већи напор како би се утврдила апсолутна нерегуларност ових избора, и како су чланови овог, али и многих других бирачких одбора – апсолутно опуштени када се ради о овако очигледним изборним манипулацијама.