Прочитај ми чланак

Антонић: Бриселски споразум изван Устава

0

Slobodan Antonic(Бета)

Аналитичар Слободан Антонић изјавио је данас да је бриселски споразум о Косову изван оквира Устава Србије и могао би да постане стални извор подела у политичком животу јер отвара проблем „да ли је 19. април издаја или изнуђено решење“.

„Споразум је озбиљно изван оквира Устава, што значи да разлабављује, односно води до демонтаже уставне конструкције и потребни су озбиљни захвати да се поврати уставна стабилност, а питање је да ли Устав може да издржи ту врсту интервенције каква је направљена споразумом“, рекао је Антонић.

Он је навео да споразум може бити стални извор подела у политичком животу Србије, јер, уместо да се затвори једно поглавље српске политичке историје, заправо отвара проблем „да ли је 19. април суштински издаја или је изнуђено решење“.

„Проблем је у томе што је овај споразум заправо направљен о Србима северног Косова, а да су они сами врло незадовољни тим споразумом и поставља се питање како ће бити спроведен“, рекао је Антонић.

Он је, међутим, додао да, имајући у виду да Србија у претпоследњој рунди преговора није добила ништа, бриселски споразум постигнут 19. априла јесте известан добитак.

„То је, ипак, далеко мање од свега на шта је рачунала цела јавност у Србији и све политичке странке, осим Либерално демократске партије, пре годину дана или пре неколико месеци“, рекао је Антонић.

Упитан да упореди бриселски споразум с планом Мартија Ахтисарија, он је одговорио да то поређење има смисла само да би Србији показало „колико је у положају куване жабе“.

„Чак и ако је више од Ахтисарија, свакако није много више од Ахтисарија. Ми смо у протеклих неколико година спустили све могуће критеријуме и такозване црвене линије, а последњих неколико недеља спуштени су блиско нули и прихватили смо нешто што је било незамисливо пре годину дана, па поређење са Ахтисаријем има смисла само да нам покаже колико смо у положају куване жабе“, рекао је Антонић.