Прочитај ми чланак

Брамерц прети: Неприхватљиво Николићево негирање геноцида

0

Кад негирате нешто што је евидентно, ви наравно тиме не отварате врата помирењу и мирном суживоту, рекао је Брамерц

Хаг – Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц оценио је као неприхватљиву изјаву председника Србије Томислава Николића о томе да у Сребреници није било геноцида, рекавши да је она у супротности са пресудама Међународног суда правде и Хашког трибунала, и да не доприноси помирењу.

Такве изјаве су у потпуној супротности са пресудама Међународног суда правде и Хашког суда према којима се геноцид десио, а оба суда су инстанце надлежне да о томе одлучују, рекао је Брамерц.

Према његовом мишљењу, такве изјаве представљају непоштовање жртава и преживелих тих злочина.

„И као последње, такве изјаве не доприносе помирењу. Кад негирате нешто што је евидентно, ви наравно тиме не отварате врата помирењу и мирном суживоту“, рекао је Брамерц.

Поводом изјаве Радована Караџића да би требало да буде награђен јер је „покушао да спречи рат“ у БиХ, Брамерц каже: „Потпуно смо уверени да је он играо важну улогу у припреми и спровођењу етничког чишћења, да је играо главну улогу у геноциду у Сребреници, да носи једну од највећих одговорности у опсади Сарајева, баш као и за погибију 10.000 Сарајлија. Сада реч има одбрана.

„Упитан о здравственом стању Ратка Младића, Брамерц каже да је његово стање много боље него кад је ухапшен и да се у затвору на најбољи начин старају о његовом медицинском третману.

Премда да 2014. године истиче мандат Хашком трибуналу а у току су још три важна суђења, Брамерц сматра да је 2015. година реалнији рок за њихов завршетак.

 

(Танјуг)