Прочитај ми чланак

БОШКО, СЕРГЕЈ, ЧОМИЋ И ДОБРИЦА СЛОЖНИ: Бојкот СНС-СПС система, а не избора

0

У циљу испуњавања захтева опозиције и захтева грађана за одржавање слободних и фер избора једна од опција свакако јесте бојкот, који није крајњи циљ већ само средство до испуњења демократских вредности, закључак је дебате „Србија, дан после“ коју је вечерас организовала ЦРТА у оквиру Фестивала демократије.

Учесници дискусије Гордана Чомић из Демократске странке, Бошко Обрадовић испред странке Двери, Сергеј Трифуновић испред Покрета слободних грађана и Добрица Веселиновић из иницијативе Не давимо Београд, сложили су се да ако желимо да променимо тренутно стање, потребно је вршити притисак на све сегменте дурштва и државног система, а не само на главног носиоца власти, док ће број људи који ће изаћи на улице представљати успех бојкота.

„Можемо само дискутовати о демократској процедури која је довела до одлуке да Демократска странка не учествује на предстојећим изборима, али та одлука ће бити спроведена. Или имате слободне медије па имате и дијалог или имате знање и вештине да ступите у дијалог са влашћу и победите их, а не да се дурите и напуштате округле столове. А наравно ту је и опција да знате ко су и где су вам бирачи, што изискује разговор са њима како они виде Србију тог дана после“, истакала је Гордана Чомић, а преноси ЦРТА у саопштењу.

Чомић је нагласила и да морамо схватити да све вредности попут владавине права и демократије јесте наш домаћи задатак и ничији више, као и да не можемо очекивати да ће неко други доћи и решити све наше проблеме.

„Ми као Покрет слободих грађана имамо споразум са грађанима да ћемо се борити са изборне услове и да ћемо настављати да покушавамо. Не признајем предају док не исцрпимо све опције борбе. Борити се за изборне услове је много битније од самог бојкота, а људи морају да схвате да бојкот није циљ него средство. Наша дужност је да се апсолутно свим снагама боримо свим ресурсима за изборне услове“, рекао је Сергеј Трифуновић.

Он је истакао да се не смемо упуштати у тон којим се обраћа тренутна власт, јер ако се препустимо њиховом начину разговора падамо на њихов ниво, а свакако морамо имати на уму да нећемо успети ако немамо јасан циљ и смер бојкота.

„И избор и бојкот су мање важни од оног суштинског нашег циља да се изборимо против ове ненормалне ситуације и система у коме тренутно живимо. Ако улазимо у бојкот, то је бојкот система, а не избора. Ми желимо свеобухватни споразум о слободним и фер изборима, који подразумева од 6 до 12 месеци слободних медија и прелазну владу. То је оно што ми тражимо и ако неко жели са нама да преговара ми смо ту. Али без механизма који ће обезбедити спровођење захтева о којима се договоримо, не може се ништа постићи, јер мора постојати начин да се нешто гарантује договором“, изјавио је Бошко Обрадовић.

Додао је да доказ у виду многобројног покушавања и путем Савеза за Србију да остваре своје захтеве и нису успели, показује заправо да је све уништено и обесмишљено од стране власти до те мере да је остало једино ванинституционалним методама да се покрене борба и изађе на улицу.

„Сматрам да ми у ствари треба да причамо о бризи за институције и о бризи за тај једини демократски инструмент који нам је остао, а то су избори. Бојкот не представља тучу са владајућом коалицијом, него је непристајање на оно што је већ неколико година обузело ово друштво, јер све време заправо систем нас бојкотује. Ви немате ниједну дебату о било ком суштинском питању нашег друштва, нити јавну расправу у коме ће се чути глас грађана, јер дебата на медијским сервисима државне телевизије не постоји. А и на локалу су институције и процеси обесмишљени. Нисмо ми ти који су деструктивни. Искуство нам говори да се другачије мишљење не може чути“, навео је Добрица Веселиновић.

Он је закључио да су кључне ствари организовање грађана у својим школама, зградама, вртићима, као и да цео тренутни систем чине људи који су наше комшије, са којима треба остварити дијалог и наћи заједничи тон разговора како би се кризне ситуације превазишле.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!