Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СРБИН.ИНФО: СПЦ може да заустави издају Косова

0

​Апсолутно подржавам изјаву Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја да СПЦ неће ћутати када је у питању тема Косова и Метохије. Такође, подржавам предлог умировљеног епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија (Јевтића) да у Пећкој Патријаршији треба одржати ванредни Сабор свих архијереја СПЦ и заузети јасан став Цркве о Косову и Метохији, и то пре него што Александар Вучић крене у процес дефинитивне предаје и издаје КиМ под изговором дијалога и уставних промена.

Лично сматрам да то треба да буде шири, црквено-народни сабор на Косову и Метохији, на коме ће поред свих архијереја, изабраног свештенства и монаштва СПЦ из свих крајева наше Цркве, учешће узети и представници српске интелектуалне и народне елите, као што је то увек био случај у нашој историји. На црквено-народним саборима кроз историју решавана су најважнија државна и национална питања, а од теме Косова иМетохије данас нема важнијег питања. Народна скупштина Републике Србије данас не осликава целу структуру српског народа, посебно зато што нема представнике Срба из региона и расејања, и зато нам је потребан црквено-народни сабор.

Иако није моје да се мешам у унутрашња питања Цркве, сматрам да говорим у име огромног броја верника који би волели да на Светом архијерејском сабору СПЦ дође до помирења са Владиком Артемијем и великим бројем свештенства, монаштва и верног народа који је пошао за њим. Посебно би значајно било да се то помирење деси на Косову и Метохији. Ако на том путу стоје разне препреке – све их треба прескочити и елиминисати јер је у питању судбина Косова и Метохије.
Ово је сигурно жеља читавог православног Српства, јер ово није време за поделе у Српској Цркви и народу, већ за духовно и национално јединство у одбрани Косова и Метохије у саставу Србије. То би била велика порука наде за све Србе на КиМ.

Права ствар би била и када би Његова Светост Патријарх Српски своје седиште преместио на КиМ и да сви они који желе да се сретну са СрпскимПатријархом морају доћи на Косово и Метохију.

Мој закључак је једноставан: Српска Православна Црква има историјску улогу и снагу да уз помоћ свих нас српских родољуба заустави издају Косова и Метохије. То је национална обавеза свих нас и због те обавезе треба да престану све поделе у нашем националном корпусу. Време је за укрупњавање и уједињавање патриотских снага у један национални фронт за одбрану Косова и Метохије.