Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Доказ како се спречава кривично гоњење одговорних за криминал

0

Полицијски службеник из Ниша Небојша Благотић превремено пензионисан да не би наставио да истражује криминалне радње лица повезаних са врхом власти.

Благотић Небојша, дипломирани правник са положеним правосудним испитом, 27 година радио је као инспектор у Полицијској управи у Нишу, у Одељењу криминалистичке полиције, у Служби за сузбијање привредног криминалитета, све до 27. новембра 2015. године када је без икаквог објашњења хитно превремено пензионисан.

Наиме, Благотић Небојша је био носилац предмета у ПУ Ниш на основу којег је закључно са 25. септембром 2015. године ухапшено 17 лица. У извештају претпостављенима који је сачинио навео је да треба наставити контролу у Београду код неколико привредних друштава, и предао тај извештај 6. октобра 2015, а тадашњи директор полиције Милорад Вељовић је експресно, већ сутрадан 7. октобра 2015. донео решење о његовом пензионисању. С обзиром да је власник једног од привредних друштава које је требало даље контролисати истовремено и власник једне велике медијске куће блиске СНС и пријатељ људи који се налазе на челу СНС, постављамо питање шта је прави разлог превременог пензионисања једног одговорног полицијског службеника?

По улагању жалбе на решење о пензионисању г. Благотић је наставио да ради и на основу предмета који је обрађивао дана 27. новембра 2015. године поднео је нову кривичну пријаву против директора једног привредног друштва у Нишу због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, а у тој пријави је наведена и сумња да му је у томе помагао један члан СНС из Ниша. Истог тог дана, неколико сати од подношења ове кривичне пријаве, уручено му је решење по коме се његова жалба на превремено пензионисање одбија. Поменуто лице није процесуирано по наведеној кривичној пријави након што је донето решење о Благотићевом пензионисању, већ је у међувремену постао градски већник у Нишу.

У решењу Жалбене комисије Владе по жалби Благотић Небојше наводи се да се жалба одбија и да министар или лице на које је пренео овлашћења има дискреционо право да одлучи о овом питању по члану 139. Закона о полицији, руководећи се „законским основама и потребама службе“.

Остаје нејасно које су то потребе службе пресудиле у овом конкретном случају, нарочито имајући у виду да је г. Благотићу до испуњења општих услова за одлазак у пензију остало две године и 6 месеци, да није тражио пензионисање, да се не наводи разлог пензионисања, да је у том тренутку ангажован на важним предметима, да су на списку за одлазак у пензију биле и неке старије колеге које нису добиле овакво решење, те да је све до тренутка превременог пензионисања сваке године био оцењиван оценом „истиче се“ и неколико пута похваљен за свој савестан рад. Благотић иза себе има 36 година радног стажа, баш у месецу у коме је склоњен са радног места је добио повишицу на плату због резултата рада, а овим је отац који једини ради у породици и издржава жену и троје деце отеран у пензију која ће му због превременог одласка бити трајно умањена до краја живота.

На све ово додајемо и податак да је Небојша Благотић 2012-2013. био носилац највећег истражног предмета у новијој историји Одељења криминалистичке полиције у Нишу, који је реализован 7. марта 2013. хапшењем 10 директора разних привредних друштава у осам градова у Србији за прибављену противправну имовинску корист од 800 милиона динара због продавања лож уља уместо дизел горива. У току 2013. био је носилац истраге у којој је ухапшено лице у вези са приватизацијом једног привредног друштва у Нишу, и то је било једино хапшење у вези са нишким приватизацијама.

Дана 1. децембра 2015. године Благотић је поднео тужбу Управном суду у Београду ради поништаја решења Жалбене комисије Владе Србије и Управни суд, одељење у Нишу, уважио је његову тужбу 12. октобра 2017. године и предмет вратио на поновно одлучивање, након чега је Жалбена комисија Владе 13. новембра 2017. усвојила његову жалбу и поништила решење МУП-а о пензионисању. Небојша Благотић до дана данашњег није враћен на посао. Постављамо питање коме у МУП-у нису потребни овакви професионалци и кога штите од њихових истрага?

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери