Прочитај ми чланак

БОШКО објаснио зашто је пио вино са Вучићем…

0

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић присуствовао је састанку који су председник Србије Александар Вучић и руководство РС одржали данас поподне, након одвојеног сусрета, и са представницима опозиције из Републике Српске, као и делом опозиције из Србије, а одазвао се на позив председника Вучића, како каже, руководећи се државним интересима.

foto: Instagram

“Након што смо добили званичан позив и информацију да ће на састанку са политичким представницима из РС бити и њихова опозиција, одлучили смо да се и Двери одазову”, рекао је Обрадовић за Танјуг.

Он је подсетио да су из Српског покрета Двери пре неколико дана позвали читаву јавност на подршку РС и да је било нормално да се данас сусретну са политичким врхом у Београду и да им лично пруже подршку.

“Као на разговору око ситуацију у вези са КиМ у Народној скупштини и овде смо се руководили најважнијим националним и државним интересима, а то је одбрана и очување РС, а не дневном политиком”, рекао је Обрадовић, који је данас раније најавио да на састанак неће ићи јер, како је рекао, нису добли званични позив, као ни формат и тему састанка.

Каже да је искористио прилику да предложи да парламенти Србије и РС донесу Резолуцију о геноциду над Србима у НДХ, као и да једна таква резолуција буде поднета и Генералној скупштини УН “као вид превенције да нам се страдање из 20. века више никада не понови”.

“Ове године је тачно 80 година од отварања монструозног логора смрти Јадовно и Јасеновац, а на данашњи дан се сећамо и Олује као највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата”, навео је Обрадовић.

Председник Двери додаје да је подсетио и на “Свесрпску декларацију” којом се тражи да и Србија донесе сличан закон као РС по коме ће бити забрањено називати Србију, РС или српски народ геноцидним.

“Сада су руководства Србије и РС на потезу да одговоре на ове наше иницијативе које су у функцији заштите српских националних и државотворних интереса”, каже Обрадовић.

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ, који је такође присуствовао овом састанку, каже да су разговори били изузетно корисни.

„Све је протекло у атмосфери јединства и заједништва што је и најважнија порука“, кратко је прокоментарисао Шешељ за Тањуг.

Шешељ је поручио да су све међустраначке разлике небитне у односу на националне интересе, а, како каже, највећи национални интерес је очување Републике Српске.

На састанку у Вили „Мир“ коме су присуствовали и премијерка Србије Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и председник Владе РС Радован Вишковић, председница Заветника Милица Ђурђевић, председник Доста је било Саша Радуловић.

Присутни су били и председник Српске демократске странке из РС Мирко Шаровић, као и бивши министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.