Прочитај ми чланак

БОШКО: Можемо у бојкот и 3 дана пре избора! Ово су експерименталне вакцине

0

"Ја разумем да велики број бирача жели једну опозициону колону, али она не може бити направљена на силу. И не може бити направљена, што је посебно важно, на неравноправним основама. Нема монопола у опозицији, посебно не може да га држи нико од лидера бившег режима. Ако хоће поштено и равноправно да се договоре, ту сам. Ако неће, биће две колоне, нема никаквих проблема", изјавио је у емисији Нови дан лидер Двери Бошко Обрадовић. Он је поновио да је кључна порука да "неће бити привезак и слуга ни Александру Вучићу, ни Драгану Ђиласу, нити било коме другом".

Подсетимо, на предстојеће парламентарне и београдске изборе, Српски покрет Двери се одлучио за самосталан излазак. Имаће и свог председничког кандидата уколико се са опозицијом не договоре о заједничком. Кажу да уједињење опозиције није могуће са некадашњим лидерима бивше власти. Сматрају да је направљен помак у побољшању изборних услова након 15 одржаних састанака са представницима власти без посредовања странаца.

„Јуче смо добили дефинитивну верзију Споразума о унапређењу изборних услова и Председништво Двери је донело одлуку да ћемо потписати тај споразум, без обзира што у њему нису испуњени сви наши захтеви. Половина наших захтева је испуњена, половина није“, рекао је Обрадовић.

Оцењује да је „далек пут до побољшања изборних услова у Србији“, као и да без обзира како то изгледа у теорији, много је важније како ће изгледати примена тог споразума у пракси, током избора.

На питање зашто је донета одлука када је најављено та тај споразум неће потписати, он одговара да су прихваћени кључни захтеви Двери, као и да од „недемократске власти не можете очекивати да испуни све захтеве“. Додаје да су преговори били успешни и да је из њих извучен максимум.

„Биће формирана Радна група за сређивање јединственог бирачког списка у којој ће бити представника опозиције. Биће смањен потребан број потписа за излазак на изборе на покрајинском и на локалном нивоу, и то значајно. Биће повећане финансије за сваког учесника који буде предао изборну листу. Биће великих помака у раду Изборне комисије, и опозиција ће имати сталне представнике у сталном сазиву РИК-а, локалних комисија и у саставима свих бирачких одбора у Србији“, објаснио је Обрадовић.

Он сматра да ће након прихватања овог споразума „свима у опозицији бити олакшан рад“.

„Не може нико од представника бившег режима да победи Вучића“

„Свако ко прочита текст, а поштен је, признаће да у њему има више десетина важних побољшања изборних процеса“, истакао је лидер Двери и додао да је власт ипак задржала већину у свим телима, као и да нису прихваћени сви предлози који су поднети.

„Ми смо издејствовали више него сва опозиција заједно за ових протеклих неколико година колико се бори за побољшање изборних услова“, сматра он и додаје да су састанци који одржавани у Скупштини Србије били много озбиљнији него састанци који су се одржавали уз присуство европарламентараца.

Уколико не буде поштовано оно што је потписано, Обрадовић најављује неколико нивоа борбе.

„Први је да у оквиру свих радних тела инсистирате на примени и обавештавате јавност уколико долази до кршења споразума. Можете и да напустите та радна тела и тај споразум уколико се види да се не примењује. Можете и да се определите за бојкот избора и три дана пре избора уколико видите да је све то изгубило смисао. И коначно, можемо да се као опозиција, без обзира у колико колона излазимо на изборе да се ујединимо око било ког вида притисака на бираче и изборне крађе“, навео је Обрадовић.

Залаже се за креирање заједничког опозиционог изборног штаба, како би се њени представници заједно супроставили евентуалним нерегуларностима на изборним местима.

Говорећи о одлуци о самосталном изласку на изборе, он је навео да „се не види озбиљност у опозицији да се било шта промени“, па се због тога Двери припремају за такав начин изласка на предстојеће изборе.

„Ми смо рекли да нам је доста замајавања са влашћу и са опозицијом. Време цури. Остало нам је шест месеци до избора, и кренули смо тиме да се бавимо, јер не видимо алтернативу томе… Идемо на изборе без обзира на отежавајуће околности“, појаснио је Обрадовић одлуку о изласку на изборе.

Коментаришући евентуалног заједничког опозиционог председничког кандидата, он је рекао да Двери неће подржати кандидата који има потпуно супротне идеолошке ставове, као и да би на тај начин „издали њихов програм“.

„Како да подржимо кандидата који се залаже за признање лажне државе Косово? Како да подржимо кандидата који сматра да се у Сребреници десио геноцид и да је врх Републике Српске за то одговоран? Како да подржимо оног ко се залаже да Рио Тинто отвори рудник литијума“, запитао је, између осталог, лидер Двери.

Он је поновио тезу да „не може нико од представника бившег режима да победи Вучића на председничким изборима“.

„То је математика, то није увреда за било кога“, тврди Обрадовић и додаје да Двери подсећају на ДСС у време избора који су претходили петооктобарским променама.

„Моје колеге из опозиције имају проблем да подрже једног новог Војислава Коштуницу који може да победи Вучића, нагласио је Обрадовић и избегао да директно одговори на питање да ли мисли да је он „тај нови Војислав Коштуница“.

Запитао се како нам може помоћи европска посланица Виола фон Крамон, која се залаже за независно Косово, у борби против отварања рудника литијума у Лозници.

Коментаришући изборе у Београду и истраживање у Београду по коме су власт и опозиција изједанчени, он је рекао да нема сумње да опозиција најбоље стоји у Београду и да може да победи у престоници, али да је приоритет у евентуалном прављењу јединствене листе „равноправна основа“.

Он је потврдио да би у случају изласка у неколико опозиционих колона и освајања више гласова на изборима у Београду, Двери биле за смењивање власти и удруживање са опозицијом.

„Ми смо за то заинтересовани. Борба против криминалног злочина над Београдом који је извршио Горан Весић је приоритет“, нагласио је Обрадовић.

„Делим скептицизам грађана Србије да се овде ради о експерименталним вакцинама“

Коментаришући став о вакцинацији, саговорник Н1 је рекао да није антиваксер, као и да је то став Двери.

„Ми се залажемо за доборовољну вакцинацију. Ко жели да се вакцинише, може и треба. Ко не жели, не мора. Нисам вакцинисан, и моја породица припада подељеној Србији данас. Пола породице се вакцинисало, пола није. И велики сам противник те поделе на вакцинисане и невакцинисане. Ми одвајамо причу о обавезној вакцинацији, против које смо, од приче о вакцинацији као медицинске тековине коју не оспоравамо и нисмо антиваксери“, казао је Обрадовић.

Међутим, како је навео, разуме део скептицизма грађана према министру здравља Златибору Лончару, за кога Обрадовић наводи „да је био део земунског клана“ и када он позива на вакцинацију.

„Када Лончар позива на вакцинацију, људи аутоматски неће да се вакцинишу“, рекао је Обрадовић, а одговарајући на питање зашто се он није вакцинисао, рекао је: „Ја делим скептицизам грађана Србије да се овде ради о експерименталним вакцинама, да није имало довољно времена да се провери њихова исправност, и да треба дати довољно времена да се то провери“.

Он је оценио да је велики број преминулих особа због коронавируса последица одговорности тренутне власти.

„Моја одговорност је драматично мања од одговорности владајућег режима. Зашто се људи масовно заражавају и зашто масовно умиру? Зато што су све наше границе отворене, и у Србију моће да уђе ко год хоће и да ради шта год хоће, без икакве контроле. У Србији су дозвољена масовна окупљања свих врста, од концерата до одласка на стадионе. У Србији је све оно што је важно да бисте стопирали пандемију – једноставно дозвољено“, оценио је Обрадовић и устврдио да су највећи антиваксери у Влади Србије.

Он је подржао све протест који се широм Србије одржавају против увођења ковид пропусница, али је напоменуо да су Двери „против одлазака испред било чијег породичног дома и непримереног скандирања“, одговарајући на питање о недавном протесту који се десио испред зграде у којој станује члан Кризног штаба Предраг Кон.

За Наду Гладовић, која је један од оснивача Вибер групе у којој се препоручује коришћење Ивермектина, ветеринарског лека, у лечењу короне, Обрадовић је навео да је она „део једног важног удружења које се зове ‘Лекари и родитељи за науку и етику’, и икоје воде реномирани српски доктори и лекари“.

„Они, колико знам, на тој групи, такође дају савете члановима око индивидуалних здравствених питања и проблема. Ивермектин није питање за мене, то је питање за лекаре. Он се користи, колико знам, у бројним државама света. А да ли је он решење у борби против короне или није, дозволите да се направи једна јавна расправа, у којој ћете позвати једну и другу страну. Не видим зашто се у медије позива једна режимска група лекара или Уједињени против ковида, који су још радикалнији, и који су би све позакључавали. То је легитиман став, али пустите да се чује и други део струке, да видимо да ли моижемо да нађемо око неке средине, која би била прихватљива свим грађанима, то је мисија Двери“, рекао је Обрадовић.