Прочитај ми чланак

Лавров: ШОС ће преузети водећу улогу у Евроазији

0

Безбедност се може осигурати без интервенција ванрегионалних сила, поручио је шеф руске дипломатије након састанка министара спољних послова земаља чланица Шангајске организације за сарадњу у Астани

Шангајска организација за сарадњу (ШОС) остаје једно од удружења које чини основу мултиполарног света и које ће преузети водећу улогу у Евроазији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након састанка министара спољних послова земаља чланица Шангајске организације за сарадњу.

Он је претходно изразио саучешће поводом смрти иранског председника Ебрахима Раисија, солидарност са иранским народом и истакао да се нада да ће Иран одржати курс своје досадашње спољне политике.

Лавров је навео да је разговарао са шефом иранске делегације Мехдијем Сафаријем, који је потврдио континуитет односа те земље са Руском Федерацијом.

„Безбедност се може осигурати без интервенција ванрегионалних сила“, казао је Лавров на конференцији за медије.

Шеф руске дипломатије је указао да НАТО помера велики део своје инфраструктуре и прави блокове на истоку евроазијског континента, напоменувши да Русија не искључује да САД и њени сателити „покушавају да изазову прелазак у врућу фазу сукоба“.

„Свуда чланице НАТО-а и Европске уније покушавају да уведу своје структуре и подреде их својим наредбама“, нагласио је Лавров и напоменуо да су покушаји НАТО-а да преузме контролу над евроазијским континентом очигледни.

Циљ конференције о Украјини је „формула Зеленског“ као ултиматум

Лавров је навео да конференција у Швајцарској о Украјини има за циљ само да се као ултиматум расправља о такозваној формули мира украјинског лидера Владимира Зеленског.

Према његовим речима, украјински председник је хистерично захтевао да западне земље „баце Русију на колена“.

„Крајем априла, разговарајући са страним амбасадорима у Кијеву о тој идеји швајцарске конференције, према речима неких учесника, Зеленски је већину времена проводио хаотично са повишеним, готово хистеричним тоновима и тражећи подршку за своју ‘формулу мира’ као средство да се засутави Русија и ‘баци на колена'“, навео је руски министар.

Додао је да су смешни сви покушаји Запада, да намами земље на конференцију о Украјини како би потом поставили ултиматум Руској Федерацији.

Лавров је навео да је жеља земаља колективног Запада да изграде некакве „зидове“ на граници са Русијом одраз „не баш велике памети“.

„Знамо добро да Запад воли да гради зидове и спушта гвоздену завесу. Гради се физички зид на граници бројних скандинавских земаља. То је одраз не баш велике памети и задатака које колективни Запад, предвођен Сједињеним Државама, поставља пред себе на светској сцени, укључујући и евроазијски континент“, напоменуо је.

 

Америчке санкције у авио индустрији доводе људе у опасност

Санкције Вашингтона авио индустрији, укључујући Ирану и забрану снабдевања резервним деловима за авионе америчке производње, доводи људе у опасност, јер тиме Сједињене Државе намерно штете обичним грађанима, навео је Лавров.

“ И бивши ирански министар спољних послова Џавад Зариф је то већ јавно изјавио. Американци то поричу, али у ствари, друге земље којима САД најављују санкције, не добијају резервне делове за америчку опрему, укључујући авијацију“, прецизирао је.

Додао је да су САД уништиле ОЕБС и сломиле све под НАТО-ом, али да су посрнуле у Украјини јер Русија није могла то да дозволи.

„САД сада изазивају и напетост у Тајванском мореузу. Наше колеге из Централне Азије изразиле су огорчење понашањем Запада“, додао је Лавров.

Он је скренуо пажњу на војно-политичку активност Сједињених Држава у Азији, укључујући употребу „нуклеарне компоненте“.

„Северна Кореја је изразила озбиљну забринутост због тих провокативних акција Сједињених Држава и њихових савезника у том региону, које имају за циљ да изазову заоштравање ситуације. Не искључујемо да су управо то планови које Вашингтон и његови сателити кују због свих покушаја да изазову немире на Корејском полуострву“, оценио је Лавров.

Монголија – следећи кандидат за чланство у ШОС

Лавров је навео да ће након јулског самита, Белорусија постати стална чланица ШОС-а, а њен председник Александар Лукашенко ће учествовати на свим самитима без изузетка.

„Следећи кандидат за улазак у ШОС је Монголија. Ако погледате карту, она се просторно уклапа у територију ШОС-а, а ми ћемо охрабрити наше монголске суседе да донесу такву одлуку. Све чланице ШОС-а су недвосмислено за“, указао је шеф руске дипломатије.

Министар је подсетио и да су 14 земаља партнери ШОС-а у дијалогу.

„Добили смо и пријаве за тај статус из Лаоса и Алжир. Процес је у току, а како се наши односи са тим државама развијају, након што су прошли статус партнера у дијалогу, посматрача, могу да аплицирају за чланство“, прецизирао је Лавров.

Без стварања палестинске државе нема мира на Блиском истоку

Сједињене Државе и Израел на све начине покушавају да „развлаче“ питање стварања палестинске државе, без које је немогуће обезбедити стабилност у региону.

„Разговарали смо о решењу за Блики исток и јасно се усагласили, да без стварања палестинске државе, немогуће је обезбедити стабилност у овом региону нашег евроазијског континента“, рекао је Лавров.