Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Почело потписивање народне петиције – тражи се смена Вучића (ВИДЕО)

0

У Београду и широм Србије је у току потписивања предлога и захтева Народне иницијативе да се председник Србије, Александар Вучић смени са тог положаја, јер је како кажу организатори, у склопу своје политике решавања косовско-метохијског проблема донео низ противуставних аката и организовањем неуставних парламентарних избора у Србији, био пократач противзаконитивних активности у циљу нарушавања интегритета Србије и урушавања друштвено-политичког система наше државе.

У изјави за наш канал Србин.инфо, професор др. Љубомир Грујић је образложио ову Народну иницијативу, између осталог истакавши да народ Србије не признаје Александра Вучића за председника Републике Србије , те га зато разрешава функције, положаја и дужности председника Републике и сходно томе поништава све противуставне одредбе изборних закона и изборе од 21.06. 2020. г.

– Не признајемо и поништавамо сваки домаћи и међународни акт супротан Уставу Републике Србије и/или Резолуцији СБ УН 1244, који су донеле или усвојиле власти Републике Србије у њено и наше име од доношења садашњег Устава 08.11.2006. године, рекао је др Грујић додавши да је зато садашњи сазив Народне скупштине дужан да пободом одлуке Народне иницијативе покрене и ефикасно спроведе уставни поступак (члан 118 Устава) разрешења председника Републике Александра Вучића због његових многобројних повреда Устава Републике Србије, с дубоким негативним последицама по државу и народ, као и да поништи сва документа које је председник Републике Александар Вучић потписао или које је председница Владе Ана Брнабић потписала, а које су у супротности са Уставом Републике Србије и/или Резолуцијом Савета безбедности Уједињених Нација 1244. Дужност Скупштине је да чланове 43, 81-83 Закона о избору народних посланика, усклади с Уставом, као и да чланове 18 и 19 Закона о избору председника Републике усклади с Уставом и да тај Закон допуни новим чланом о ограничењу броја бирања кандидата за председника Републике према 3. ставу члана 116 Устава.

А шта је још проф др Љубомир Грујић рекао за Србин.инфо, погледајте у видео прилогу горе.