Прочитај ми чланак

БЕЧКИ “КУРИР“: Исламска држава је узрок рата у БиХ

0

idil

Рат у Босни и Херцеговини деведесетих је узрок веза између бечке салафистичке сцене и Исламске државе, тврди бечки дневник „Курир“.

Повод за овакву тврдњу је прошлонедељног хапшења 14 лица осумњичених за регрутовање џихадиста и финансирање терористичке организације, међу којима је главни осумњичени Тутинац Мирсад Омеровић.

Лист подсећа, позивајући се на извештај Хашког трибунала, да се на страни муслиманских снага у Босни борила једна јединица муџахедина, која се састојала од бораца из иностранства.

Њих је регрутовао Осама бин Ладен и обучавао у Судану, а тадашњи у Бечу акредитовани судански дипломата Елфатих Х. организовао је из Аустрије, без икаквих препрека, новац и оружје из Саудијске Арабије, указује дневник.

Након рата босанске власти су желеле да се реше плаћеника, одузевши им босанске пасоше, а и ЦИА је поједине џихадисте сместила у Гвантанамо.

Такђе и аустријске власти су, ођедном сматрале Елфатиха Х. теретом, и изрекле му забрану боравка у Аустрији.

Преостали џихадисти успели су, преноси „Курир“, да запоседну више села у Босни, а веза између босанско-аустријских присталица бин Ладена неговала се преко једне босанске омладинске организације и радикалних проповедача.

Према Служби за очување уставности и борбу против тероризма (БВТ) они су деловали под „заставом“ Исламске државе у протеклом периоду, јер је Ал каида изгубила на значају након смрту Бин Ладена, пошто његов наследник Аиман ал Завахири нема никакву харизму.

Као пример лист наводи недавно у Босни ухапшеног хоџу Хасана Билала Боснића, који је за време рата у Босни био члан муџахединске бригаде и који је и после био жесток присталица Бин Ладена.

Он је у септембру ухапшен у оквиру операције „Дамаск“ под сумњом да је регрутовао Аустријанце, 160 младих Босанаца и 50 Италијана за Исламску државу.

То, подвлачи „Курир“, указује да су се пређашње присталице Бин Ладена, заједно са својим организацијама, ставиле у службу Исламске државе, а тако и њихови „краци“ у Аустрији.

До скоро су ти екстремисти упадали у очи властима, пре свега, због трансфера новца.Појачаним активностима Исламске државе у Сирији установљена је и све већа активност у корист ове терористичке организације.

БВТ подвлачи да салафистичка села у Босни имају значајну улогу у регрутовању Аустријанаца за потребе Исламске државе.“Та села доприносе значајно етаблирању субкултура, то јест паралелних друштава и често их посећују лица из Аустрије“, стоји у извештају аустријске службе.

Међу посетиоцима таквих места био је и продужена рука Боснића у Бечу Мирсад Омеровић, звани Ебу Тејма.

(Танјуг)