Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ НЕ ОДУСТАЈУ: Ви како хоћете, али нама је руски центар у Нишу сумњив

0

Београд -- Заменик помоћника државог секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио да је његова земља сумњичава према руском хуманитарном центру у Нишу.

Он је, у интервјуу НИН-у, рекао и да се САД не противе да Русија помаже у хуманитарним кризама и ванредним ситуацијама, али да је сумњичава према Руско-српском хуманитарном центру на аеродрому у Нишу.

„Није ми познато да је хуманитарним радницима на другим местима потребан дипломатски имунитет. Због свега тога, сматрамо да Русија има друге намере с овим центром“, рекао је Ји у интервјуу за недељник НИН.

Ји је додао да САД због тога сматрају да Русија са тим центром има неке друге намере.

„Много је јавно доступних информација, као и информација које су мање јавне, али главно питање је зашто Русија жели да направи овај центар у Нишу са дипломатским имунитетом за своје особље. Још нисам чуо добро објашњење за то“, рекао је он.

На питање како ће САД реаговати уколико Србија ипак одобри дипломатски статус за особље руског хуманитарног центра, амерички дипломата је рекао да је Србија суверена земља.

„Ми ниједној земљи не покушавамо да наметнемо нашу вољу. Али осећамо обавезу да као партнери, што билатерално, што кроз Партнерство за мир, делимо наше анализе и савете са председником (Александром) Вучићем, са новом премијерком Аном Брнабић, да им кажемо оно што мислимо да се дешава и оно што мислимо да су ризици. То ћемо наставити да радимо али, на крају, на Србији је да одлучи“, рекао је Ји.