Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР РУСИЈЕ ЧЕПУРИН: Да заједно решавамо задатке

0

A-Cepurin

Београд – Русија и Србија треба да уз сарадњу и узајамну помоћ реше задатке који стоје пред њима, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

„Пред Русијом и Србијом данас стоје џиновски задаци – да се обезбеди проспертитет, развој привреде, побољшање живота људи, суверенитет и територијални интегритет, наша безбедност“, рекао је Чепурин у руској амбасади у Београду, на пријему поводом државног празника Русије, Дана бранилаца отаџбине.

Он је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу, јер је у, како је рекао, „условима покретања антируске хистерије“ учествовао у отварању Олимпијских игара у Сочију.

Чепурин је захвалио и премијеру Србије у оставци Ивици Дачићу на уцешћу у затварању Игара, а посебну захвалност исказао је српским спортистима који су били у Сочију.

Говорећи о Украјини, Чепурин је рекао да последњи догађају у тој земљи изазивају забринутост.

„Наравно да не могу да нас не забрину последњи догађаји у Украјини. Украјина јесте део европске породице и не треба је стално провоцирати – или су Русијом или са Западном Европом“, рекао је Чепурин.

Он је подсетио да предлог председника Русије Владимира Путина „о стварању од Атлантика до Пацифика два јединствена заједничка простора – хуманиранбог и економнског“.

„Реализација ове идеје би радикално променила атмосферу у јавности, стратешка начела, дала би Европи уместо неповерљивог односа и супарништва заједнички стратешски задатак, шансу за велику будућност“, рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је изразио наду да ће Русија и Србија заједнички прославити стогодишњицу од почетка Првог светског рата и 70. година ослобађања Београда „од стране совјетске војске и југословенских партизана“.

Пријему су присуствовали представници државаног и војног врха Србије, и дипломатског кора и црквени великодостојници, међу којима Томислав Николић и његова супруга Драгица, министар одбране Србије Небојша Родић, министар спорта Вања Удовичић, бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић, и председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац.

(Б92)