Прочитај ми чланак

Амбасада САД осудила претње припадника ОВПМБ

0

Споменик и претње упућне премијеру Србије, провокација су Приштине, оценио је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Амбасада САД осудила претње, истичући да им није место у демократским друштвима.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да су споменик и претње упућене премијеру Србије Ивици Дачићу провокација Приштине.

САД: Демократија не трпи претње

Амбасада САД у Београду осудила је претње које су упутили бивши припадници расформиране ОВПМБ, због најаве премијера Ивице Дачића да ће срушити споменик њиховим саборцима у Прешеву.

Амбасада у саопштењу истиче да за такве претње нема места у демократским друштвима.

„Политичка неслагања треба решавати кроз дијалог, а не ратоборном реториком и претњама употребе силе“, указује се у саопштењу.

„Очигледно је да неко жели да дестабилизује ситуацију на подручју Прешева и Бујановца сада тако да у наредном периоду држава мора да покаже одлучност, али и да добро процени којим ће мерама реаговати на ове веома тешке провокације. Мислим да ветрови ипак дувају из Приштине“, каже председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Провокације са југа Србије су питање суверенитета државе, а споменик мора да се уклони мирним путем, поручују из Уједињених региона и Јединствене Србије.

„Не треба потценити то на шта се позива на том сајту. Мислим да људи који доносе одлуке и који се баве питањима безбедности владају ситуацијом на терену и знају шта раде“, каже посланик УРС-а Владимир Илић.

Која је то војска и од кога је ослобађала. Ако хоће неки споменик нека га подигну на гробљу где је сахрањен тај коме подижу споменик, рекао је посланик Јединствене Србије Петар Петровић.

Уместо препуцавања, за коалицију Албанаца Прешевске долине проблем би могао да реши разговор локалних и републичких власти.

Компетенцију локалне самоуправе нико не може да оспори, али ако има проблема, оба нивоа власти морају да седну да разговарају и реше тај проблем, напомиње Риза Халими из Коалиције Албанаца Прешевске долине.

Халими сматра да та ситуација доприноси продужавању тог ванредног стања које је ту присутно. „За то ко стоји иза овога потребна је дубља анализа“, додао је Халими.

СДПС поручује да ће треба уклонити сва обележја која величају злочин. Из СПО-а оцењују да су претње које стижу из Прешева опасне, чак и када иза њих стоји неко небитан.

Из Координационог тела за југ Србије поручују да је у јавности подигнута непотребна тензија. Проблем, како кажу, треба да се решава кроз надлежне институције Србије, а не у медијима.

 

(РТС)